M&M Tårta

25.03.2021

Visst är det kul å leka i köket? Jag ville skapa en chokladbomb och det här blev resultatet.

Omdöme: Tårtan har många moment och blir bäst om man gör några av fyllningar dagen innan man monterar den. Den är inte så tekniskt svår, men eftersom det är många moment så krävs det lite tålamod.

Svårhetsgrad: 3/ 5

Ingredienser

Smörkola
100 g råsocker
225 g vispgrädde
1 g flingsalt
140 g ljus sirap
200 g smör

Färskostkräm med choklad
100 g rumsvarmt smör
100 g florsocker
200 g färskost
100 g smält mjölkchoklad

Marängsmörkräm
3 äggvitor
250 g socker
350 g rumstempererat smör
ca 250 g Nutella

Chokladbottnar (4 st)
330 g vetemjöl
450 g strösocker
120 g kakao
10 g bikarbonat
10 g bakpulver
15 g vaniljsocker
10 g salt
300 g mjölk 3%
165 g ägg, rumstempererade
180 g vegetabilisk olja
350 g varmt kaffe

Jordnöttsfluff:
1 burk marshmallowfluff
1.5 dl chrunchy jordnötssmör

Chokladganache
300 gram choklad
2 dl vispgrädde
70 gram smör

Garnering:

4-5 påsar M & M´s (165g)
10-12 pkt Kit Kat
3 st sugrör

Ståltråd

Gör såhär:

Dag 1:
Smörkola:

  1. Koka socker, vispgrädde, salt och ljus sirap till 117 grader.
  2. Rör emellanåt med en träsked speciellt mot slutet.
  3. Paddla smörkolan tills den svalnar något i en köksassistent
  4. Tillsätt smöret i omgångar.
  5. Lägg plastfilm direkt mot ytan.
  6. Låt stå och stelna över natten i rumstemperatur.
  7. Fyll sedan kolan på spritspåse, så är det lättare att applicera den.

Färskostkräm med choklad

  1. Paddla upp rums tempererat smör i en köksassistent och tillsätt florsockret i omgångar.
  2. När allt florsocker är i byt ut paddeln mot en visp och vispa i färskosten.
  3. Avsluta med att hälla i smält mjölkchoklad.
  4. Fyll färskosten i en spritspåse.

Dag 2:

Chokladbottnar

  1. Förbered 4 springformar/bakformar (20-22 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten.
  2. Sätt ugnen på 155 grader.
  3. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
  4. Blanda samman mjölk, ägg & olja.
  5. Rör ihop mjölkblandingen med de torra ingredienserna
  6. Avsluta med att hälla i varmt kaffe.
  7. Baka i ugnen i cirka 25-30 minuter.
  8. Ta ut och låt svalna.

Smörkräm:

  1. Koka upp äggvitor och socker i vattenbad över en kastrull, rör hela tiden om med en mindre visp.
  2. Värm äggblandningen tills den är uppe i 65 grader, eller tills sockerkristallerna helt och hållet smält.
  3. Ha ner blandningen i en rostfri bunke och vispa i 10-15 minuter, då ska marängen vara helt sval och fluffig.
  4. Ha ner små bitar av smör medans du vispar på låg hastighet, vispa sedan till du får en riktigt krämig konsistens.
  5. Tillsätt Nutellan

Chokladganache

  1. Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull.
  2. Värm tills chokladen smält, rör då i smöret.
  3. Ställ åt sidan så den hinner svalna innan du ska hälla den över tårtan


Montering

  1. Lägg en botten centrerat på ett tårtfat.
  2. Spritsa en ram av chokladsmörkräm längs hela bottens kant och fyll sedan hålet med Färskostkrämen.
  3. Sätt på nästa botten och jämna till om det behövs.
  4. Spritsa en ram av chokladsmörkräm längs hela bottens kant och fyll sedan hålet med smörkolan.
  5. Sätt på nästa botten och jämna till om det behövs.
  6. Spritsa en ram av chokladsmörkräm längs hela bottens kant och fyll sedan hålet med Jordnötsfluffet
  7. Stryk sedan ett tunt lager med smörkräm över hela tårtan för att kapsla in alla smulor.
  8. Ställ i kylen i 20 minuter.
  9. Stryk på ytterligare ett tunt lager med smörkräm och ställ i kylen ytterligare 20 minuter.
  10. Repetera tills du fått en rak och fin tårta.
  11. Täck tårtan med ganachen
  12. Bryt försiktigt loss alla KitKat och tryck fast dom längs med sidan av tårtan.
  13. Häll M&M´s över tårtan.
  14. Tejpa ihop sugrören och tryck ner dom i tårtan.
  15. Täck sugrören med ganache, använd ganchen som klister för att fästa M&M´s längs med sugrören.
  16. Trä när ståltråd i sugrören och forma den sedan till en båge som du kan trä påsen över.