Magiska pumparutor

13.11.2024

Dom här kakorna gjorde succé på årets Halloween-spinning, och var väldigt enkla att göra.
Smaken är en blandning av pepparkaka, kola och choklad med en touch av kokos.

Omdöme: Väldigt enkelt att göra, och mycket god kaka. 

Svårhetsgrad: 1 / 5

Ingredienser

5 dl digestivemulor, ca 20 kex
1,5 dl smält smör 
1,5 påse Mjuka Werthers kolor
326 g mjölkchoklad nibs / eller hackad choklad
1 (396 g) burk sötad kondenserad mjölk 
2 dl pumpapuré, jag använde Muscat-pumpa
1 tsk pumpapajkrydda (se längre ner på sidan)
4 dl riven kokos


Gör så här:

Pumpapuré

  1. Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme.Dela och kärna ur pumpan och lägg på en plåt med bakplåtspapper med köttsidan nedåt.

  2. Dela och kärna ur pumpan och lägg på en plåt med bakplåtspapper med köttsidan nedåt.

  3. Ugnsrosta pumpan i ca 30 minuter eller tills att den är helt mjuk.

  4. Låt svalna innan du gröper ur allt kött och mixar till en slät puré.

Kaka

  1. Förvärm ugnen till 175℃.
  2. Klä en 23×33 cm bakform med bakplåtspapper.
  3. I en medelstor skål, blanda kexsmulor och smält smör tills det är väl blandat.
  4. Tryck ut blandningen i botten av den förberedda bakformen.
  5. Klipp eller skär kolorna i bitar och strö karamellbitar över kexbottnen.
  6. Strö mjölkchokladen över de andra lagren.
  7. I en liten skål, blanda sötad kondenserad mjölk, pumpapuré och pumpapajkrydda.
  8. Häll pumpablandningen över bottnen och de andra lagren.
  9. Strö kokosen jämnt över toppen.
  10. Baka i 35-45 minuter, eller tills kanterna är gyllenbruna och mitten har stelnat.

Pumpakrydda

Ingredienser
kanel, malen 2 msk
ingefära, malen 1 msk
kryddnejlika, malen 0.5 msk
kryddpeppar, malen 1 tsk
muskot 1 tsk

Blanda alla kryddor noggrant
och förvara i en burk!