Marängsmörkräm

02.04.2018

Om du ska täcka en tårta som proffsen, få den slät och vacker som en tårta från ett konditori så är smörkräm din bästa kompis. Oavsett om man ska göra en tårta eller cupcakes så är det väldigt viktigt att hitta en god frosting. Smörbaserade kan istället kännas för tunga och om man missar bara en aning i proportionerna så känns det som att man sitter och tuggar rent smör. Så här är ett grymt recept på en blandning av maräng och smörkräm. Det ger dig en luftig, lättarbetad och ruskigt god frosting.

Grundrecept:

3 äggvitor
250 g socker
350 g rumstempererat smör
2 tsk vaniljsocker


Gör så här:

  1. Koka upp äggvitor och socker i vattenbad över en kastrull, rör hela tiden om med en mindre visp.
  2. Värm äggblandningen tills den är uppe i 65 grader, eller tills sockerkristallerna helt och hållet smält.
  3. Ha ner blandningen i en rostfri bunke och vispa i 10-15 minuter, då ska marängen vara helt sval och fluffig.
  4. Ha ner små bitar av smör medans du vispar på låg hastighet, vispa sedan till du får en riktigt krämig konsistens.
  5. Tillsätt vaniljsockret.

Smaksättning

Det går att smaksätta marängsmörkrämen med flera olika saker. Det är dock viktigt att tänka på att smaksättningen inte får vara för rinnig för du förstörs konsistensen på smörkrämen. Den får inte heller skilja sig i temperatur från marängsmörkrämen för då kommer den skära sig eller bli flytande igen. Här är några förslag på smaksättningar:

Smält choklad, rumstempererad
men då måste man tillsätta direkt innan chokladen stelnar för då blir det klumpar

Kompott av frukt eller bär
Den behöver vara riktigt fast

Karamelliserad mjölk (den som är som kola)

Cream Cheese

Kanel

Jordnötssmör eller annat nötsmör

Nycklar till ett lyckat resultat

Rena bunkar.  Använd alltid helt rena stålbunkar och vispar, om du är osäker kan du alltid fetta av verktygen med lite citrondoppat papper. Du får aldrig använda plastbunkar för dom är oftast svårt att få rena från fett.

Lite smör i taget. Här gäller det att ha tålamod. Du ska bara tillsätta små bitar av smöret, och det viktiga är att varje bit av smör måste hinna lösas upp innan man har ner ännu mer.

Rumstempererat smör. Smör kan egentligen stå framme i rumstemperatur hela tiden, men om man har det i kylen vanligtvis så får man lägga fram det i god tid innan man ska använda det. Så ta fram det 2-3 timmar innan du ska använda det. Det ska självklart inte börja smälta, men ska vara helt och hållet mjukt. Det är mycket viktigt, för kallt smör kommer förstöra marängen. Detsamma gäller smör som är för varmt, så att försöka rumstemperera smöret i mikron kan också gå åt skogen.

Tips och recept från mathildalundqvist.se och heavenlycupcake.se