Mardrömmar

04.11.2024

Jag satt och letade efter småkakor att göra till Halloween-spinningen i år. Efter en stunds letande ramlade jag över Camilla Hamids recept på drömmar fyllda med Dumle. Så jag testade att baka dom i min lilla Bakform från Nordic Ware (Scull bites 60 cl) och dom blev helt fantastiska. Men eftersom min drömmar kom ut som döskallar så döpte jag om dom till "Mardrömmar". Dom går självklart lika bra att baka utan formen!

Omdöme: Väldigt enkelt att göra med en härlig smak vanilj och dumlekola

Svårhetsgrad: 1 / 5

Ingredienser

Ca 20-25 st
100 g mjukt, rumstempererat smör
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
20-25 dumlekolor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme.
  2. Pensla formen med lite olja, så att inte kakorna fastnar.
  3. Arbeta samman smör, strösocker och vaniljsocker till en krämig smet.
  4. Tillsätt matoljan lite i taget under konstant omrörning.
  5. Blanda hjortronsalt och vetemjöl i en skål. Sikta ner detta i smörblandningen och arbeta snabbt samman alltsammans bara precis tills dess att det går ihop till en deg.
  6. Dela degen i 20-25 lika stora delar (ca 30 g per degbit).
  7. Tryck ut varje varje degbit till en platta och lägg en dumlekola i mitten. Vik in kanterna och rulla till en jämn boll.
  8. Tryck försiktigt ner kakorna i formen. Om du inte använder formen, Fördela bollarna på plåtar med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum (kakorna flyter ut under gräddning).
  9. Grädda kakorna i mitten av ugnen, en plåt i taget, i ca 20 minuter. Kakorna ska inte hunnit få färg men flutit ut och fått en matt yta.
  10. Låt kakorna svalna i formen eller på plåten.
  11. Om dina kakor fått en ful kjol när du tar ut dom ur formen, så tar du bara en kniv och skrapar bort den när kakan svalnat.
  12. Förvarar dem i lufttät burk i rumstemperatur eller i kylskåpet.