Mina underbara saffranssnurror

24.03.2018

Vad händer när man slår ihop några av sina favoritrecept? Man upptäcker att det faktiskt finns bättre sätt att baka sina favoritbullar.

Omdöme: Ett bullrecept med endast en jäsning som ger stora, saftiga och supergoda saffransbullar!!!

Svårhetsgrad: 3 / 5

Det här behöver du:

5 dl standardmjölk
50 g jäst
1 g saffran
1 dl strösocker
1 ägg (går att utesluta)
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g smör
200 g vit choklad
100 g mandelmassa
0,5 dl socker

Garnering:
1 ägg
pärlsocker
ev. mandelflarn

Gör så här:

  1. Börja med att mixa ihop alla ingredienser till fyllningen (jag körde allt i en matberedare till det blev en vit och mjuk smet), ställ åt sidan.
  2. Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt saffran, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
  4. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen och vik sedan degen på mitten.
  5. Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt. Upprepa med den andra degbiten.
  6. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h. Sätt ugnen på 225°C så att den hinner bli varm lagom till det är dags att grädda bullarna.
  7. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker (om du gillar mandel så är det även väldigt gott att strö över mandelflarn).
  8. Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter.
  9. Tag ut bullarna ur ugnen och låt svalna.