Mini saffransemlor med lingongrädde

24.03.2018

Självklart ska man kunna äta semlor året runt... Så jag fick en idé att jag skulle skapa en julig version av semlan... Så här kommer mitt förslag på julsemlan. Den blev supergod, och jag kan lova att den kommer att bakas många många gånger till!!!

Omdöme: Dom här var väldigt enkla att baka och blev väldigt saftiga. Dock blir det vääääldigt många, så halvera måtten om du bara vill ha några stycken.

Svårhetsgrad: 3 / 5

Grundreceptet samt semmelfyllningen kommer från boken Semla av Mattias Ljungberg. Om du inte redan köpt boken så måste du köpa den!!!

Ingredienser

ca 50-60 st minisemlor

Fördeg:
5 dl (500 g) Mjölk
60 g Jäst
8,25 dl (500 g) Vetemjöl

Deg:
200 g smör
2,2 dl (200 g) Socker
11 dl (700 g) Vetemjöl
2 g Saffran
1 tsk salt
1 ägg

Semmelfyllning:
400 g mandelmassa
1 dl vatten
1 dl florsocker
1 dl finriven mandel
1 tsk vaniljsocker

Lingongrädde:
3 dl Vispgrädde
ca 1 dl Rårörda lingon

Florsocker

Gör så här:

Fördeg:

  1. Blanda alla ingredienser till fördegen.
  2. Låt den stå i 30 min

Deg:

  1. Tillsätt rumsvarmt smör och socker.
  2. Tillsätt därefter resten av ingredienserna.
  3. Kör degen ca 6-8 minuter så att du får en jämn och fin deg.
  4. Ta upp degen och dela den i små bitar á 30 - 40 g och rulla dom sedan runda.
  5. Låt bullarna jäsa ca 50 min på bakplåtspappersklädda ugnsplåtar.
  6. Sätt ugnen på 200°C.
  7. Grädda bullarna i ca 6 minuter i mitten av ugnen.

Fyllning

  1. Blanda mandelmassa och vatten till du fått en klumpfri massa.
  2. Tillsätt därefter resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet.
  3. Vispa grädden (till lingongrädden) ganska fast.
  4. Blanda ner rårörda lingon i grädden.

Montering:

  1. Klipp eller skär av ett lock på semlan.
  2. Spritsa rikligt med semmelfyllning.
  3. Spritsa därefter på grädden med en krusig tyll.
  4. Lägg på locket och pudra med florsocker

Att rulla en snygg semla

Tycker du också att det är knepigt att få till en snygg rund och skarvfri semla?
Här finns en länk och en film från sidan "Sara Bakar" som visar tydligt hur man gör, mina semlor blev betydligt snyggare efter att jag kollat på hennes tips!