Mojitobullar

16.06.2021

Jag vet det låter jättekonstigt med bullar som smakar Mojito (mynta & lime). När tanken dök upp att jag skulle testa att baka in min favoritdrink i en bulle så skrattade jag först åt det. Men sen var jag ju bara tvungen att testa det. Tro det eller ej men det blev faktiskt riktigt gott. En rolig smak som sticker ut bland dom vanliga smakerna på bullar.

Omdöme: Det tar lite tid att baka dessa bullar eftersom dom ska jäsa 3 ggr, men det är dom värda!

Svårhetsgrad: 2 / 5

Fördeg:

50 g jäst
250 g mjölk
375 g vetemjöl
25 g socker

Deg:
200 g mjölk (röd)
55 g socker
80 g äggula (ca 4 st)
500 g vetemjöl
10 g salt
125 g smör
1 msk kardemumma

Mojitokräm
30 g socker (2 msk)
40 myntablad
Rivet skal från två lime
100 ml limejuice (1 dl)
300 g mandelmassa
150 g smör, rumstempererat

ca 1-2 dl smält smör till pensling
2-3 dl strösocker
2 msk mald kardemumma

Gör så här:

Fördeg:

  1. Lös upp jästen i den kalla mjölken
  2. Tillsätt mjöl och socker
  3. Arbeta ihop degen i en köksmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
  4. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30-45 minuter.

Deg:

  1. Tillsätt socker, salt, ägg, mjöl, kardemumma och mjölk och arbetade degen i 5 minuter på låg hastighet.
  2. Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar, och öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. (När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna).
  3. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30 minuter.

Fyllning:

  1. Lägg myntablad, rivet limeskal och socker i en mortel och mortla till en grön puré.
  2. Kör mandelmassa, limesaft, smör och socker i en matberedare tills en slät smet. 
  3. Tillsätt mynta purén.
  4. Blanda till en slät massa.

Bakning

  1. Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred
  2. Bred ut häften av fyllningen över hela degen.
  3. Vik den övre kanten till den undre och skär remsor, snurra ihop remsorna till bullar eller kringlor.
  4. Kavla ut den andra hälften av degen och repetera steg 2 & 3.
  5. Sätt bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 50 min.
  6. Grädda bullarna på 230°C i ca 8 min.
  7. Låt bullarna svalna lite och sedan penslar du dom med smör och doppar dom i en blandning av strösocker och kardemumma.