Mojitomacarons

11.06.2021

Första gången jag drack en Mojito var på min kusins svensexa... och jag vet att det som händer på en svensexa, stannar på svensexan!!! Men att vi drack Mojitos och grillade hamburgare är ju inte så farligt att det kommer ut. Men den underbara blandningen av mynta, lime och sockerlag var ju helt underbar!!!
Snacka om kärlek vid första... klunken...???

Så nu när jag står mitt i macaronträsket med recept upp till knäna så var jag ju bara tvungen att göra en variant med smak av Mojito. GOTT ... GODARE ... MOJITOMACARON!!!

Det här receptet är en variant som inte behöver ligga och torka innan man gräddar dom och det fungerar alldeles utmärkt. Fyllningen är blir bäst om du gör den dagen innan så att den får sätta sig över natten.

Jag hittade en burk med grön pulverfärg i min baklåda och tänkte att den hade jag inte provat tidigare... så när fyllningen skulle färgas grön så provade jag att ha i lite av pulvret i smeten. Med facit på hand hade jag kunnat ha lite mindre pulver i fyllningen för den blev GRÖÖÖÖÖN!!! Så nästa gång tar jag mindre färgpulver eller så gör jag som vanligt och använder mig av mina vanliga gelefärger... ;)

Omdöme: Gör du bara precis som jag gjort så är det inte så svårt. Dom här behöver inte torka innan du gräddar dom så dom här går snabbt att göra.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser

Macarons
70 g äggvita (ca 2)
30 g strösocker (0,3 dl)
70 g florsocker (drygt 1 dl)
90 g mandelmjöl (knappt 2 dl)
90 g florsocker (1,5 dl)
Gul pastafärg eller gelfärg efter tycke och smak. Använd inte karamellfärg då den är för lös i konsistensen!

Mojitoganache:
200 g vit choklad
15 g socker (1 msk)
20 myntablad
Rivet skal från en lime
50 ml grädde (0,5 dl)
50 ml limejuice (0,5 dl) (ca 2-3 limefrukter)
20 g flytande glykos (1 msk)
Grön pastafärg eller gelfärg efter tycke och smak

Gör så här:

Keylimeganache

  1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke
  2. Lägg myntablad, rivet limeskal och socker i en mortel och mortla till en grön puré.
  3. Häll lime- och myntapurén i en liten kastrull med grädden, limesaften och glykosen. Koka upp och häll över chokladen.
  4. Låt stå i ett par minuter och rör sedan till en slät ganache. Om du vill kan du tillsatta lite grön färg, för att förstärka den gröna färgen som ganachen naturligt har.
  5. Koka upp och häll över chokladen.
  6. Låt stå i ett par minuter och rör sedan till en slät ganache.
  7. Låt ganachen stå i rumstemperatur i 3-4 timmar eller över natten.

Macarons:

  1. Sätt ugnen på 130 grader varmluft (150 grader vanlig ugn).

  2. Vispa upp äggvitan till ett fast skum.

  3. Blanda vanligt socker, den lilla mängden florsocker (70 g). Häll ner det i äggskummet och vispa i 2 minuter.

  4. Sikta 90 g florsocker och mandelmjöl. Vänd ned blandningen i marängen och blanda med slickepott tills marängen börjar bli lite lös.

  5. Addera färgen här om du använder gelfärg eller pastafärg.

  6. Spritsa ut blandningen på bakplåtspapper ca 3 cm i diameter.

  7. Om du får små toppar på dom kan du dunka plåten försiktigt i bordet, eller slå försiktigt med handen under plåten tills att topparna försvunnit.
  8. Grädda i 12 minuter.

  9. Ta ut dom och låt dom svalna på plåtarna.
  10. När dom svalnat spritsar du på fyllningen på hälften av dom och sätter ihop dom två och två.