Mojitomunkar

05.07.2022

Att få sitta och smutta på en underbar Mojito är verkligen sommar för mig. Smakkombinationen av mynta och lime har tidigare letat sig in i mina bakverk, så jag var ju bara tvungen att skapa en Mojitomunk också. 

Omdöme: Har du tillgång till fritös så blir det genast mycket lättare, detta eftersom det är viktigt att temperaturen på oljan håller rätt temperatur vid gräddningen.

Svårhetsgrad: 3 / 5

Det här behöver du:

Deg:
50 g jäst
3 dl mjölk
1 st citron
2,5 tsk kardemummakärnor
75 g osaltat smör (rumsvarmt)
1 dl strösocker 
2 tsk vaniljpasta
3 äggulor
ca 12-13 dl vetemjöl
2 krm salt

Fyllning:
400 g mascarpone
3 dl grädde
2,5 dl florsocker
4 st lime
2 krukor mynta (ca 40 blad)

Garnering:
ca 4 dl socker
ca 2-3 msk kardemumma (mald)

Gör så här:

  1. Ta fram mjölk, smör och ägg en stund innan så att dom hinner bli rumsvarma.
  2. Smula jästen i bunken till din assistent. Använd gärna degkrok till receptet.
  3. Tillsätt mjölken och rör om tills all jäst löst upp sig i mjölken.
  4. Mortla kardemumman och tillsätt sedan det tillsammans med äggulor, socker, vaniljpasta och smör i mjölken.
  5. När allt blandat ihop sig så tillsätter du hälften av mjölet och saltet.
  6. Tillsätt sedan resten av mjölet i omgångar och låt degen arbetas ordentligt i ca 10 minuter. Knådas degen för lite riskerar du att den kan spricka vid fritering,
  7. Kavla ut degen till ca 5 mm tjocklek och stansa ut cirklar i ca 6 - 8 cm storlek. Om du inte har en ordentlig utstickare, så kan du använda t ex ett glas eller en pepparkaksform.
  8. Lägg cirklarna på plåtar försedda med bakplåtspapper.
  9. Lägg handdukar över plåtarna och låt dom vila ca 2 timmar
  10. Under tiden gör du fyllningen:
  11. Vispa ihop mascarpone, grädde och florsocker till en tjock smet.
  12. Mortla myntabladen, zest från 2 lime och juicen från 1 lime till att du fått en grön smet.
  13. Tillsätt den gröna smeten i mascarponesmeten och tillsätt mer zest från 1-2 limefrukter.
  14. Avsluta med att pressa i limejuice från 2-3 limefrukter. Tänk på att munken kommer att mildra smaken av fyllningen så var inte orolig om du tycker att fyllningen smakar för mycket mynta och lime.
  15. Ha i fyllningen i en spritspåse, som du försätt med en lång och smal tyll.
  16. Ställ in i kylskåpet.
  17. Hetta upp olja till friteringen till ca 175-180°C.
  18. Fritera dina munkar ca 2 min på varje sida, och tänk på att hantera dina munkar varsamt.
  19. Lägg munkarna på lite tidningspapper och lått oljan rina av dom lite.
  20. Rulla munkarna i socker och mald kardemumma och låt dom svalna på ett galler.
  21. När munkarna svalnat så gör du lämpligast ett litet hål i sidan på dom.
  22. Och sedan trycker du in tyllen i hålet och fyller dom med den härliga fyllningen.