Mördegskakor med choklad, havssalt och pekannötter

27.06.2021

För 3-4 månader sedan bjöd jag några kompisar på dessa kakor. Dom gjorde succé och jag lovade att lägga upp receptet... sen glömde jag bort dom. Senaste veckan dök diskussionen upp igen men då var problemet att jag inte mindes vilka det var. Tur nog hade en av vännerna en bild på dom så att jag kunde komma fram till vilka det var... TUR!!! för dom här är både enkla och goda!!!

Jag gjorde två varianter av dom, en variant med pekannötter och en med bara havssalt.

Omdöme: Mycket enkla kakor att baka, och blandningen av den söta kakan och havssaltet är ljuvligt.

Svårhetsgrad: 1 / 5

Ingredienser

120 g rumsvarmt smör
50 g (0,5 dl) strösocker
50 g (ca 0,5 dl) ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
150 g (ca 2, 5 dl) mjöl
100 gram grovt hackad mörk choklad
Havssalt
ev 100 g grovt hackade Pekannötter


Gör så här:

  1. Vispa smör, socker och muscovadosocker tills det är riktigt fluffigt (ca 3-4 minuter).
  2. Rör ner vaniljsocker, mjöl och grovt hackad choklad (om du vill göra varianten med nötter så tillsätter du dom här också).
  3. Rulla degen till en rulle, ca 4-5 cm i diameter.
  4. Plasta in rullen och låt den vila i kylen i 2 timmar.
  5. Sätt ugnen på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).
  6. Skär sedan skivor, knappt 1 cm tjocka och lägg på en plåt.
  7. Strö över lite havssalt och grädda sedan i 8-10 minuter tills de börjar bli gyllenbruna i kanterna.