Mormor Anna-Lisas Farinlimpor
23.03.2018
Lika självklart som att det ska finnas skinka på julbordet, är mormor
Anna-Lisas farinlimpor att lägga skinkan på. Och självklart ska det vara
äppelmos på skinkan! Ni som har senap på skinkan gör ju FEL FEL FEL!!!
Omdöme: Ett mycket gott bröd med en ganska fast deg.
Svårhetsgrad: 2 / 5
Recept & foto: Gunilla Dahlberg
Ingredienser:
2 liter rågsikt
7,5 dl vetemjöl
7 dl ljummet vatten
2 st ägg
3-4 dl farinsocker
1 paket jäst (50g)
1 tsk salt
1 dl filmjölk
Gör så här:
- Börja med att knäcka ner äggen i assistenten och vispa upp dessa till ett skum.
- Häll vatten och farinsocker i en kastrull och låt det hela
bli 37 grader. Vill du ha ett mindre sött bröd, minska på farinsockret.
- Tillsätt vätskan till äggen.
- Lös upp jästen i detta.
- Tillsätt hälften av rågsikten samt allt vetemjöl och låt assistenten gå några minuter.
- Sedan häller du i resten av rågsikten och saltet. Degen ska vara lätt
klibbig, så ta inte för mycket mjöl. Spara hellre lite till utbakningen.
- Knåda degen ca 5 minuter i maskinen.
- Ta upp degen på bakbord och dela upp i tre lika delar som formas till
limpor. Lägg bröden på en bakplåt.
- Täck över och låt jäsa i 90 min. Under tiden sätter du på ugnen på 175 grader
- Pensla brödet med filmjölk och sätt in plåten i mitten av ugnen.
- Grädda i ca 30 min.