Mormor Anna-Lisas Farinlimpor

23.03.2018

Lika självklart som att det ska finnas skinka på julbordet, är mormor Anna-Lisas farinlimpor att lägga skinkan på. Och självklart ska det vara äppelmos på skinkan! Ni som har senap på skinkan gör ju FEL FEL FEL!!!

Omdöme: Ett mycket gott bröd med en ganska fast deg.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Recept & foto: Gunilla Dahlberg

Ingredienser:
2 liter rågsikt
7,5 dl vetemjöl
7 dl ljummet vatten
2 st ägg
3-4 dl farinsocker
1 paket jäst (50g)
1 tsk salt

1 dl filmjölk

Gör så här:

  1. Börja med att knäcka ner äggen i assistenten och vispa upp dessa till ett skum.
  2. Häll vatten och farinsocker i en kastrull och låt det hela bli 37 grader. Vill du ha ett mindre sött bröd, minska på farinsockret.
  3. Tillsätt vätskan till äggen.
  4. Lös upp jästen i detta.
  5. Tillsätt hälften av rågsikten samt allt vetemjöl och låt assistenten gå några minuter.
  6. Sedan häller du i resten av rågsikten och saltet. Degen ska vara lätt klibbig, så ta inte för mycket mjöl. Spara hellre lite till utbakningen.
  7. Knåda degen ca 5 minuter i maskinen.
  8. Ta upp degen på bakbord och dela upp i tre lika delar som formas till limpor. Lägg bröden på en bakplåt.
  9. Täck över och låt jäsa i 90 min. Under tiden sätter du på ugnen på 175 grader
  10. Pensla brödet med filmjölk och sätt in plåten i mitten av ugnen.
  11. Grädda i ca 30 min.