Ostglass

25.03.2018

Ostglassen har funnits i min familj så länge jag kan minnas. Den är ett tydligt bevis på att "gofika" inte behöver vara avancerat för att vara ruskigt gott. Det är en kall cheesecake med smak av philadelphiaost, och den är lätt att kombinera med olika frukter och bär. Och till julen kan man byta ut kexen mot pepparkaka och på så sätt få en lite juligare variant.

Omdöme: En riktig klassiker som går att variera med en massa olika tillbehör, och den är så enkel att göra så alla kan baka den utan problem.

Svårhetsgrad: 1 / 5

Ingredienser:

3 st ägg
1.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g färskost
3 dl vispgrädde
10 st digestivekex
ev. 1 st citron

Tillagning

  1. Vispa äggulor och socker ljust och pösigt.

  2. Tillsätt osten och rör till du fått en jämn smet.

  3. Vispa äggvitor och grädde var för sig till skum.

  4. Vänd först försiktigt ner grädden tillsammans med rivet citronskal i äggulesmeten.

  5. Vänd sedan ner äggvitorna.

  6. Krossa kexen och lägg i botten på en form med löstagbar kant.

  7. Häll ostsmeten över.

  8. Ställ formen i frysen i minst 4 timmar.

  9. Strö över riven blockchoklad och garnera med frukt eller bär före serveringen.