Pekanstubbe med blodapelsin
06.04.2021
Jag såg en av mina husgudar Tea Malmegård göra den här versionen av Budapestrulle och var ju självklart tvungen att testa den... Å jävlar vad god den blev!!! Tea levererade som vanligt!!!
Omdöme: Inte så svårt men sprits och metallbunke underlättar mycket.
Svårhetsgrad: 2 / 5
Ingredienser
4 blodapelsiner
70 g pekannötter, finmalda [1,5 dl]
125 g äggvita [4 st]
90 g strösocker (att vispa med äggvitan) [1 dl]
35 g majsstärkelse [4,5 msk]
90 g strösocker (att vända ner) [1 dl]
300 g grädde [3 dl]
florsocker (till servering)
Gör så här
- Sätt ugnen på 170 grader.
- Börja med att filea apelsinerna genom att skala
blodapelsinerna med en kniv så att inget av det vita finns kvar.
- Skär
mellan de vita strecken för att få ut filéerna.
- Lägg i en skål och sätt i kylen tills vidare.
- Mixa eller mal pekannötter till mjöl.
- Vispa äggvita och socker (1 dl) till en fluffig maräng med elvisp eller maskin.
- Blanda resten av sockret med majsstärkelsen och de mixade pekannötterna. Vänd försiktigt ner blandningen i marängen, försök att behålla så mycket luft kvar som möjligt i marängen.
- Fyll i en spritspåse och spritsa marängen diagonalt över halva plåten.
- Baka i cirka 20 minuter, öppna ugnen och baka ytterligare 2 minuter.
- Lägg ett bakplåtspapper över botten och vänd den så att du har undersidan uppåt. Låt svalna.
- Vispa upp grädden och stryk ut över den svala marängen.
- Häng av frukten och strö över blodapelsinfiléer över grädden.
- Rulla ihop rullen med hjälp av ett bakplåtspapper ihop till korv.
- Ställ i kylen i 1 timme.
- Dekorera med florsocker