Pekanstubbe med blodapelsin

06.04.2021

Jag såg en av mina husgudar Tea Malmegård göra den här versionen av Budapestrulle och var ju självklart tvungen att testa den... Å jävlar vad god den blev!!! Tea levererade som vanligt!!!

Omdöme: Inte så svårt men sprits och metallbunke underlättar mycket.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser

4 blodapelsiner
70 g pekannötter, finmalda [1,5 dl]
125 g äggvita [4 st]
90 g strösocker (att vispa med äggvitan) [1 dl]
35 g majsstärkelse [4,5 msk]
90 g strösocker (att vända ner) [1 dl]
300 g grädde [3 dl]

florsocker (till servering)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Börja med att filea apelsinerna genom att skala blodapelsinerna med en kniv så att inget av det vita finns kvar.
  3. Skär mellan de vita strecken för att få ut filéerna.
  4. Lägg i en skål och sätt i kylen tills vidare.
  5. Mixa eller mal pekannötter till mjöl.
  6. Vispa äggvita och socker (1 dl) till en fluffig maräng med elvisp eller maskin.
  7. Blanda resten av sockret med majsstärkelsen och de mixade pekannötterna. Vänd försiktigt ner blandningen i marängen, försök att behålla så mycket luft kvar som möjligt i marängen.
  8. Fyll i en spritspåse och spritsa marängen diagonalt över halva plåten.
  9. Baka i cirka 20 minuter, öppna ugnen och baka ytterligare 2 minuter.
  10. Lägg ett bakplåtspapper över botten och vänd den så att du har undersidan uppåt. Låt svalna.
  11. Vispa upp grädden och stryk ut över den svala marängen.
  12. Häng av frukten och strö över blodapelsinfiléer över grädden.
  13. Rulla ihop rullen med hjälp av ett bakplåtspapper ihop till korv.
  14. Ställ i kylen i 1 timme.
  15. Dekorera med florsocker