Pepparkaksbiskvier
10.04.2024
Biskvier kan ju vara något av det godaste som finns. En seg mandelbotten, en krämig fyllning och doppade i en mörk choklad. Jag gjorde en variant med en smörkräm som jag smaksatt med pepparkakskrydda, och doppat dom i Valrhonas jordgubbschoklad.
Omdöme: Det är inte så svårt att göra biskvier, men det blir lätt kladdigt. :)
Svårhetsgrad: 2 / 5
Det här behöver du:
Botten:
2 äggvitor
200 g mandelmassa
1 dl strösocker
Marängsmörkräm:
1 äggvita
1.5 dl strösocker
200 g rumstempererat smör
100 g mjölkchoklad
1 tsk vaniljsocker
2-3 tsk kanel
1-2 tsk kardemumma
1 tsk nejlikor, malda
Topping
150 g Varhonas jordgubbschoklad
Gör så här:
Bottnar
- Börja med att sätta ugnen på 180°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Smeten är väldigt enkel att göra i t ex en matberedare (det gjorde iaf jag). Börja med att knäcka i 2 äggvitor.
- Tillsätt sedan mandelmassan lite i taget så att den hinner blandas med äggvitan till en klumpfri smet.
- Tillsätt slutligen sockret och låt det blandas med mandelmassan.
- Spritsa sedan ut smeten i 20 jämnstora rundlar, ca. 3 cm i diameter.
- Grädda mitt i ugnen i ca. 12 minuter.
- Tag ut och låt bottnarna svalna helt.
Marängsmörkräm
- Smält chokladen och låt den svalna.
- Vispa upp äggvita och strösocker i en värmetålig bunke över ett vattenbad.
- Vispa hela tiden tills marängen blivit fluffig och nått en temperatur om 60-65°c.
- Tag av från värmen och fortsätt sedan vispa tills marängen svalnat helt, gärna i din assistent.
- När marängen svalnar så tillsätter du smöret i små bitar, lite i taget.
- Vispa hela tiden tills du fått en fluffig marängsmörkräm.
- Tillsätt kryddorna och vaniljsockret (smaka av och kolla ifall du vill ha mer krydda i)
- Rör sedan ner den smälta, avsvalnade chokladen och rör ihop tills allt blandats väl.
- Ställ in bunken med smörkrämen i kylskåpet ca 30 min så att dmörkrämen får stelna lite.
Montering
- Smält chokladen till toppingen och ställ åt sidan så att den får svalna.
- Bred ut smörkrämen på bottnarna, forma dem toppigt med hjälp av en spatel.
- Ställ sedan in i frysen i ca. 10-15 minuter.
- Doppa eller pensla sedan de kalla biskvierna i chokladen.
- Strössla granulatet snabbt på chokladen innan den stelnar pga dom kalla biskvierna.
- Låt sedan biskvierna stelna i kylskåpet en stund.