Pinocchiotårta

25.03.2018

Den här tårtan har många namn, men den är ju också en riktig klassiker. Den här tårtan har funnit i min familj väääääldigt länge. Så här kommer min tolkning på en klassiker.

Omdöme: Ett ganska enkelt recept på en tårta som många uppskattar. Enda svårigheten med den här tårtan är att få höjd på marängen. Men läs noga instruktionerna för hur man gör bra maräng på "tips och trix" sidan så blir den här tårtan busenkel att lyckas med.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Det här behöver du:

Sockerkaksbotten
5 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
100 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
¾ dl mjölk

Maräng
5 äggvitor
2 ½ dl strösocker

Garnering
2 msk mandelspån (eller hackad sötmandel)

Fyllning + garnering
½-1 liter jordgubbar, skurna i bitar
2 bananer
1-2 Dubbel Daim
5 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR

Botten:
  1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela äggen i gulor och vitor i två skålar. (Gulorna används till bottnen och vitorna till marängen).
  2. Vispa smör och strösocker fluffigt. Tillsätt äggulorna och vispa en stund till.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop allt till en slät smet.
  4. Bred ut smeten på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper.
Maräng:
  1. Vispa äggvitorna vita och fluffiga. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget och vispa till en fast, vit maräng.
  2. Bred ut marängen som en täcke ovanpå sockerkakssmeten.
  3. Strö mandelspån över marängen.
  4. Grädda tårtbotten längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna på plåten.
Montering:
  1. Dela tårtbotten i två delar. Lägg den ena på en bricka.
  2. Vispa grädden fluffig och bred ut lite mer än hälften på bottnen.
  3. Lägg över jordgubbsbitar, skivade bananer och strö över krossad Daim.
  4. Lägg över den andra bottnen som ett lock.