Pumpacheesecake
Jag bakade lite roliga kakor inför årets Halloween-spinning och den här blev iaf en av mina favoriter. Jag kan inte påstå att jag provat att baka så mycket med just pumpa, mer än i typ morotskaka. Men då märker man inte så stor skillnad. Den här gången gjorde jag en pure av pumpa som heter Muscat. En medelstor pumpa räckte till två cheesecakes.
Omdöme: En riktigt krämig cheececake, som smakar höst och lite och pepparkakshållet. Det är ganska många steg, men dom är absolut inte komplicerade. Och du kan göra hela receptet utan några avancerade maskiner.
Svårhetsgrad: 2 / 5
Ingredienser
Botten
ca 17 (ca 255 g) Digestive kex, hela kex
1 1/4 dl (112 g) osaltat smör, smält
2 msk (28 g) ljust farinsocker
Pumpa Cheesecake
680 g färskost, rumstempererad
2,5 dl (200 g) strösocker
3 msk (24 g) majsstärkelse
190 g pumpapuré, rumstempererad
1 3/4 dl (62 g) gräddfil, rumstempererad
2 tsk vanilj
2 tsk pumpakrydda (se recept på kryddblandning längre ner på sidan)
3 ägg, rumstempererad
Brynt Smör Cream Cheese Frosting
1 3/4 dl (168 g) osaltat smör
170 g färskost, kall
4,5 dl (260 g) florsocker
- extra pumpakrydda för att pudra på toppen
Gör så här:
Pumpapuré
Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme.Dela och kärna ur pumpan och lägg på en plåt med bakplåtspapper med köttsidan nedåt.
Dela och kärna ur pumpan och lägg på en plåt med bakplåtspapper med köttsidan nedåt.
Ugnsrosta pumpan i ca 30 minuter eller tills att den är helt mjuk.
Låt svalna innan du gröper ur allt kött och mixar till en slät puré.
Botten
- Förvärm ugnen till 175 grader Celsius (Över och under värme). Klä en springform med bakplåtspapper i botten och smöra kanterna.
- Krossa 2-3 digestivekex och använd dom för att bröa kanterna på formen.
- Pulsera resten av kexen i en matberedare tills de liknar fina smulor.
- Tillsätt det smälta smöret och farinsockret och pulsera tills allt är väl blandat.
- Tryck fast kexsmeten i botten av formen. Använd en koppeller liknande för att göra detta enklare.
- Grädda botten i 10 minuter och låt sedan svalna. Sänk ugnstemperaturen till 165 grader.
Pumpa Cheesecake
- I en stor skål, blanda färskosten, sockret och majsstärkelsen med en elvisp på medelhastighet tills blandningen är slät och klumpfri, cirka 2 minuter.
- Tillsätt pumpapuré, gräddfil, vanilj och pumpakrydda och blanda på medellåg hastighet tills allt är väl blandat.
- Tillsätt äggen ett i taget till pumpablandningen och blanda på medellåg hastighet tills allt precis är blandat.
- Häll cheesecake-smeten i den förberedda formen med botten.
- Täck botten och en liten bit av sidorna med folie (gör som en liten båt av folie).
- Ställ formen i en hög ugnsplåt och fyll på med vatten, för att skapa ett vattenbad. Detta moment är MYCKET VIKTIGT för att kakan inte ska spricka.
- Grädda i 45-60 minuter, tills mitten bara har en liten dallring.
- Stäng av ugnen och låt cheesecaken vara kvar där i 1 timme.
- Ta ut cheesecaken från ugnen och ställ den i kylskåpet i minst 6 timmar.
Brynt Smör Cream Cheese Frosting
- Lägg smöret i en kastrull och värm på medelvärme. Låt smöret smälta och sjuda. Sjud tills smöret skummar, avger en nötaktig doft och har brynts. Hela processen tar cirka 4-5 minuter.
- Ta bort smöret från värmen och överför det till en liten skål. Ställ det i kylen och låt det svalna helt tills det är fast men fortfarande formbart.
- Lägg det brynta smöret i en blandningsskål och vispa med en elvisp på hög hastighet tills det är ljust och fluffigt, 3-4 minuter.
- Tillsätt färskosten och vispa på medelhastighet tills det är väl blandat.
- Sikta ner florsockret och vispa på låg hastighet tills det är blandat, sedan på hög hastighet i 1 minut eller tills frostingen är fluffig.
Montering av Cheesecakerutor
- När cheesecaken är kall, dra av bakplåtspappret försiktigt och ta ut cheesecaken från formen. Överför den till ett serveringsfat.
- Bred frostingen på cheesecaken med en palettkniv och skapa virvlar i frostingen med baksidan av en sked.
- Pudra lite pumpakrydda ovanpå kakan.
Pumpakrydda
Ingredienser
kanel, malen 2 msk
ingefära, malen 1 msk
kryddnejlika, malen 0.5 msk
kryddpeppar, malen 1 tsk
muskot 1 tsk
Blanda alla kryddor noggrant och förvara i en burk!