Rabarberkaka
03.06.2024
Här kommer en riktigt enkel och smarrig rabarberkaka med mycket smak av rabarber och mandel. Receptet kommer från Markus Aujalay men jag har adderat lite smul på toppen. Kakan serveras gärna med lite lättvispad grädde eller vaniljsås.
Omdöme: Väldigt enkelt att göra, och mycket god kaka.
Svårhetsgrad: 1 / 5
Ingredienser
Kaka
300 g mandelmassa
150 g smör, rumstempererat
3 ägg
1/2 dl vetemjöl
2-3 stjälkar rabarber
ca 2-3 msk strösocker
ca 2-3 msk flagad mandel
Ca 1/2 dl ströbröd eller mandelmjöl
Florsocker
Smul
1 1/2 dl Havregryn
1 1/2 dl Vetemjöl
1/2 dl Farinsocker
125 g smör, rumstempererat
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme.
- Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 20 cm i diameter).
- Smörj kanterna och "bröa" dom med antingen ströbröd eller mandelmjöl.
- Lägg samtliga ingredienser till "smulet" i en bunke och nyp ihop det med fingrarna.
- Ställ in i kylskåpet.
- Bryt mandelmassan i små bitar och lägg det i en stor bunke.
- Vispa mandelmassan lite försiktigt med en elvisp. Så att det blir smulor av den.
- Tillsätt smöret i omgångar och vispa ihop det till en smet.
- Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan äggen så att smeten hinner binda ägget innan du tillsätter nästa. Annars kan smeten spricka.
- När alla äggen är i smeten så tillsätter du mjölet.
- Häll/bred den fasta smeten försiktigt i formen.
- Hacka rabarbern grovt och lägg den tillsammans med socker i en bunke och vänd runt rabarbern i sockret.
- Lägg i rabarbern i smeten. Stick ner den lite så att inte allt ligger ovanpå.
- Ta ut smulet från kylen och smula det över kakan.
- Strö den flagade mandeln över kakan.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-35 minuter, så att den får lite färg.
- Låt kakan svalna i formen innan du ställer över den på ett fat och pudrar över lite florsocker.