Rödgrapemacarons

05.07.2021

Macarons med smak av röd grapefrukt... visst låter det underbart!!!

Det här receptet är en variant som inte behöver ligga och torka innan man gräddar dom och det fungerar alldeles utmärkt. Fyllningen är blir bäst om du gör den dagen innan så att den får sätta sig över natten.

Omdöme: Gör du bara precis som jag gjort så är det inte så svårt. Dom här behöver inte torka innan du gräddar dom så dom här går snabbt att göra.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser

Macarons
70 g äggvita (ca 2)
30 g strösocker (0,3 dl)
70 g florsocker (drygt 1 dl)
90 g mandelmjöl (knappt 2 dl)
90 g florsocker (1,5 dl)
1 st Zest från en röd grapfrukt
Gul pastafärg eller gelfärg efter tycke och smak. Använd inte karamellfärg då den är för lös i konsistensen!

Grapefruktcurd:
2 st röd grapefrukt, skal och juice (ca 2 dl juice)
4 msk strösocker
0,5 krm citronsyra
4 ägg
6 äggulor
1 msk maizena + 2 msk vatten
100 g smör

Grapefrukttryffel:
100 g vit choklad
50 g grapefruktcurd
en nypa salt
rosa eller röd pastafärg eller gelfärg efter tycke och smak. Använd inte karamellfärg då den är för lös i konsistensen!

Gör så här:

Grapecurd:

  1. Riv skalet från grapefrukten och pressa ut saften i en kastrull.
  2. Blanda i socker och värm tills sockret lösts upp.
  3. Tillsätt citronsyra och maizena utblandad i vattnet.
  4. Rör ner smöret.
  5. Vispa ihop äggen och vispa ner i juicen under kraftig vispning (handvisp går bra).
  6. Låt sjuda (Låt det absolut inte koka upp, det ska bara sjuda).
  7. Rör tills önskad konsistens uppkommit.
  8. Häll upp i burk, låt svalna och förvara i kylskåp.
  9. Låt svalna i kyl innan curden används till macaronerna.
  10. Jag ljöt curden i en silikonform och frös in dem så det blev små kupoler, men det går lika bra att klicka eller spritsa ut den till små bollar.

Grapetryffel

  1. Hacka chokladen och tillsätt salt.
  2. Värm grapecurden och häll över chokladen och låt stå en stund.
  3. Rör så att chokladen smälter.
  4. Tillsätt rosa färg.
  5. Låt stelna till spritsbar konsistens.

Macarons:

  1. Sätt ugnen på 130 grader varmluft (150 grader vanlig ugn).

  2. Vispa upp äggvitan till ett fast skum.

  3. Blanda vanligt socker, den lilla mängden florsocker (70 g). Häll ner det i äggskummet och vispa i 2 minuter.

  4. Sikta 90 g florsocker och mandelmjöl. Vänd ned blandningen i marängen och blanda med slickepott tills marängen börjar bli lite lös.

  5. Addera färgen här om du använder gelfärg eller pastafärg.

  6. Spritsa ut blandningen på bakplåtspapper ca 3 cm i diameter.

  7. Om du får små toppar på dom kan du dunka plåten försiktigt i bordet, eller slå försiktigt med handen under plåten tills att topparna försvunnit.
  8. Grädda i 12 minuter.

  9. Ta ut dom och låt dom svalna på plåtarna.
  10. När dom svalnat spritsar du en ring av tryffeln på hälften av dom, sedan lägger du på dom frysta kuplolerna och sätter ihop macaronsen två och två.
  11. Om du vill kan du pudra över lite florsocker innan servering.