Rund Pinocchiotårta

05.07.2022

Här är min variant på "Fredriks fikas" runda Pinocchiotårta. Jag gjorde den i tre lager, så att ett lager fick spegla en "traditionell" Pinocchio (jordgubbar och grädde) och lite citron, och den andra fick smaken av "Banoffee", med smak av grädde, banan, dajm och kola.

Den här tårtan går fort att göra och är en riktig sommartårta!!!

Omdöme: Inte så svårt att göra, se bara till att ha en fettfri (gärna glas- el metallbunke), när du vispar marängen. 

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser, ca 8-10 bitar

Sockerkaksbotten (anslag):
113 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
6 äggulor
2,25 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
0,75 dl mjölk

Maräng:
6 äggvitor
3 dl strösocker
2 tsk citronsaft

Garnering:
4 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
0,5 liter jordgubbar
2 bananer
2 st dubbeldaim
1 burk Dulce de leche eller Karmelliserad mjöl
1 dl lemoncurd

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. 
  2. Klä tre springformar på 20 cm i diameter med bakplåtspapper.
  3. Vispa smör och socker pösigt, tillsätt äggulorna en i taget under omrörning.
  4. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten
  5. Tillsätt mjölken och rör ihop till en jämn smet.
  6. Vispa upp äggvitorna tills det formas mjuka toppar, tillsätt sockret och citronsaften medan du fortsätter vispa, vispa marängen tills sockret löst upp sig.
  7. Fördela sockerkakssmeten i formarna och bred ut den jämnt över botten. 
  8. Fördela marängen över sockerkakssmeten.
  9. Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. Låt kakan svalna helt i formen.
  10. Vispa grädden med vaniljsockret. 
  11. Finhacka jordgubbar, daim och bananer.
  12. Lägg första anslaget på fatet och bred ett tunt lager med lemoncurd över marängen.
  13. Bred eller spritsa sedan hälften av grädden ovanpå och täck med jordgubbar.
  14. Lägg på nästa anslag och bred eller spritsa resterande grädde över anslaget.
  15. Klicka eller ringla ut Dulce de leche över grädden, och täck med bananer.
  16. Strö den finhackade daimen över bananerna.
  17. Lägg på det sista anslaget.