Saffranskaka med mandeltopping

10.03.2020

Jag ville prova att baka något som var lite nyttigare, och ramlade över det här receptet. En god kaka med smak av saffran och mandel. En vän till mig som smakade sa att han tyckte att den var god och att om man inte visste att den var "nyttigare" så skulle man inte gissa det... så då måste det ju betyda att den är godkänd. :)

Omdöme: Enkelt att göra, svårare att sluta äta
Svårhetsgrad: 1/ 5
Kcal / portion: Ca 110 (12 bitar)

Ingredienser

Kaka
2 msk Havremjöl alt vanligt havregryn som du mixar till mjöl
2 st Ägg
4 st Äggvitor
2 tsk Bakpulver
90 g Proteinpulver med vaniljsmak
1 tsk Vaniljpulver
1 tsk malen kardemumma
1 kuv Saffran
1 dl Mjölk

Topping
2 msk Kokosmjöl
2 msk Mandelmjöl
2 msk Vit fibersirap
2 msk Sötningsströ
3-4 msk Mjölk
några droppar Bittermandelolja

Mandelflarn

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C
  2. Sätt ett bakplåtspapper i botten av en springform, samt smörj och bröa kanterna.
  3. Rör ihop samtliga ingredienser till toppingen förutom mjölken.
  4. Tillsätt mjölken i omgångar tills det att du fått en bra konsistens.
  5. Rör ihop samtliga ingredienser till kakan och häll i smeten i formen.
  6. Fördela toppingen över kakan.
  7. Strö lite mandelflarn över kakan.
  8. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 8-12 min. Den får gärna vara lite kladdig i mitten.
  9. Låt kakan svalna lite innan servering.