Saffranskladdkaka med chokladfudge och granatäpple
07.01.2025
Det här receptet lät bara för gott för att inte prova. Dock fick jag justera det lite för att det skulle fungera i mina formar.
Omdöme: Den här kakan kan kanske verka lite bökig, men ge den lite tid så löser du det.
Svårhetsgrad: 3 / 5
![](https://ae96283b4d.clvaw-cdnwnd.com/1df8e5f58b54c0d0feb954b3a69d2377/200000610-12e4512e47/choksafkaka.jpeg?ph=ae96283b4d)
Ingredienser:
Saffranskladdkaka
80 g smör
0,5 gram saffran
100 g vit choklad
50 g socker (0,5 dl)
2 ägg
80 g vetemjöl (1,3 dl)
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
Chokladfudge
2 dl grädde
90 g socker (1 dl)
140 g ljus sirap (1 dl)
160 g mörk choklad (hackad)
100 g smör
100 g mjölkchoklad (hackad)
1-2 dl granatäpplekärnor
Gör så här:
Saffranskladdkaka
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 g vanlig ugn).
- Smält smöret och blanda i saffran.
- Hacka chokladen och blanda den i det smälta smöret och rör tills chokladen smält.
- Rör ner sockret och sedan ett ägg i taget.
- Vänd till sist ner mjöl, salt och vaniljsocker och rör om till en jämn smet.
- Häll smeten i en springform, ca 16-18 cm i diameter som du smörjer och klär med bakplåtspapper.
- Grädda kakan i ca 15-18 minuter, den ska ha satt sig i kanterna men vara lite gungig i mitten.
- Låt sedan kakan svalna helt.
Chokladfudge
- Koka upp grädde, socker, sirap till 120°.
- Ta av den från plattan och rör ner den mörka choklad.
- Rör ner smöret och till sist mjölkchokladen så att den smälter helt och det blir en jämn glasyr.
- Lägg saffranskakan i botten i en form som är 18-20 cm. Klä kanterna av formen med tårtplast, plastfolie eller bakplåtspapper om du inte har en silikonform.
- Häll fudgen över kakan.
- Strö granatäpplekärnor överst och ställ in i kylen för att stelna i 3-4 timmar.
Kakan är väldigt mäktig så den räcker till många och serveras gärna med en klick lättvispad grädde.