Saffranskladdkaka med chokladfudge och granatäpple

07.01.2025

Det här receptet lät bara för gott för att inte prova. Dock fick jag justera det lite för att det skulle fungera i mina formar.

Omdöme: Den här kakan kan kanske verka lite bökig, men ge den lite tid så löser du det.

Svårhetsgrad: 3 / 5

Ingredienser:

Saffranskladdkaka

80 g smör
0,5 gram saffran
100 g vit choklad
50 g socker (0,5 dl)
2 ägg
80 g vetemjöl (1,3 dl)
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt

Chokladfudge
2 dl grädde
90 g socker (1 dl)
140 g ljus sirap (1 dl)
160 g mörk choklad (hackad)
100 g smör
100 g mjölkchoklad (hackad)

1-2 dl granatäpplekärnor

Gör så här:

Saffranskladdkaka

  1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 g vanlig ugn).
  2. Smält smöret och blanda i saffran.
  3. Hacka chokladen och blanda den i det smälta smöret och rör tills chokladen smält.
  4. Rör ner sockret och sedan ett ägg i taget.
  5. Vänd till sist ner mjöl, salt och vaniljsocker och rör om till en jämn smet.
  6. Häll smeten i en springform, ca 16-18 cm i diameter som du smörjer och klär med bakplåtspapper.
  7. Grädda kakan i ca 15-18 minuter, den ska ha satt sig i kanterna men vara lite gungig i mitten.
  8. Låt sedan kakan svalna helt.

Chokladfudge

  1. Koka upp grädde, socker, sirap till 120°.
  2. Ta av den från plattan och rör ner den mörka choklad.
  3. Rör ner smöret och till sist mjölkchokladen så att den smälter helt och det blir en jämn glasyr.
  4. Lägg saffranskakan i botten i en form som är 18-20 cm. Klä kanterna av formen med tårtplast, plastfolie eller bakplåtspapper om du inte har en silikonform.
  5. Häll fudgen över kakan. 
  6. Strö granatäpplekärnor överst och ställ in i kylen för att stelna i 3-4 timmar.

Kakan är väldigt mäktig så den räcker till många och serveras gärna med en klick lättvispad grädde.