Saffranskladdkaka med lingontryffel

10.04.2024

Det här är en ny version av den vanliga saffranskladdkakan, med en topping av en syrlig lingontryffel. Jag bjöd på denna på mina julspinningpass, och den gick åt på två sekunder.

Omdöme: Enkelt, sött, syrligt... FANTASTISKT!!!

Svårhetsgrad: 1 / 5

Du behöver

200 g vit choklad
150 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
0,5 g saffran ( 1 kuvert)
0,5 krm salt
1 krm vaniljpulver
1,75 dl vetemjöl
3 ägg

Tryffel
250 g vit choklad
20 g smör
1 dl vispgrädde
0,5 dl rårörda lingon 

Florsocker eller lingonpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Grovhacka den vita chokladen och smält den och smöret i en kastrull på medelvärme.
  3. Ta av kastrullen från plattan.
  4. Tillsätt dom torra ingredienserna i kastrullen med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet, eftersom du inte vill få in luft i kakan så fungerar det utmärkt att t ex använda en slickepott.
  5. Rör ner ett ägg i taget.
  6. Häll upp smeten i en form som du fodrat med bakplåtspapper.
  7. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  8. Kakan är ganska lös när du tar ut den men den kommer att sätta sig efter en stund. Ställ in kakan i kylen och låt kladdkakan svalna helt och hållet.
  9. Hacka chokladen till tryffeln.
  10. Smält smöret i en kastrull och häll i grädden.
  11. Värm tills blandningen nästan kokar och ta från plattan.
  12. Låt chokladhacket smälta i grädden.
  13. Blanda i lingonen och rör till en slät blank smet.
  14. Häll tryffeln över den kalla kakan och ställ in kakan i kylen igen.
  15. Pudra över kakan innan servering med florsocker eller lingonpulver.