Saffranskladdkaka

13.01.2020

Det här receptet är på en vit kladdkaka som är smaksatt med saffran. Den här var helt klart en av årets höjdare på julbordet, och jag serverade den med lättvispad grädde och hallonsylt.

Omdöme: Enkelt och gott... en oslagbar kombination!

Svårhetsgrad: 1 / 5

Du behöver

200 g vit choklad
150 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
0,5 g saffran ( 1 kuvert)
0,5 krm salt
1 krm vaniljpulver
1,75 dl vetemjöl
3 ägg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Grovhacka den vita chokladen och smält den försiktigt i micron* eller över ett vattenbad.
  3. Smält smöret i en kastrull på medelvärme och låt det svalna.
  4. Blanda samman alla ingredienser, inklusive smöret och den vita chokladen, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet, eftersom du inte vill få in luft i kakan så fungerar det utmärkt att t ex använda en slickepott.
  5. Häll upp smeten i en form som du fodrat med bakplåtspapper.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Kakan är ganska lös när du tar ut den men den kommer att sätta sig efter en stund. Ställ in kakan i kylen och låt kladdkakan svalna helt och hållet.

* Smält på svag effekt i mikron i en halv minut i taget och rör om ibland tills chokladen har smält helt.