Saltlakritsbiskvier

22.03.2018

Eftersom jag helt snöat in på att göra bakverk med lakrits, så var jag ju bara tvungen att ta fram ett eget recept på Saltlakritsbiskvier. Söt choklad och salt lakrits är ju en sjukt god kombination, här är mitt recept på Saltlakritsbiskvier.

Omdöme: Det är lite pilligt och kladdigt att göra biskvier men dom är rent tekniskt inte så svåra att göra. Håll bara smörkrämen kall så mycket det bara går, så är det mycket lättare att få snygga biskvier

Svårhetsgrad: 2 / 5

Det här behöver du:

Botten:
2 äggvitor
200 g mandelmassa
1 dl strösocker

Marängsmörkräm:
1 äggvita
1.5 dl strösocker
200 g rumstempererat smör
100 g choklad
2-3 tsk saltlakritspulver (jag köpte via lakritsroten.se)
1 msk saltlakritssirap (jag köpte via lakritsroten.se)

Topping
150 g mörk choklad
Lakritsgranulat

Gör så här:

Bottnar

  1. Börja med att sätta ugnen på 180°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Smeten är väldigt enkel att göra i t ex en matberedare (det gjorde iaf jag). Börja med att knäcka i 2 äggvitor.
  3. Tillsätt sedan mandelmassan lite i taget så att den hinner blandas med äggvitan till en klumpfri smet.
  4. Tillsätt slutligen sockret och låt det blandas med mandelmassan.
  5. Spritsa sedan ut smeten i 20 jämnstora rundlar, ca. 3 cm i diameter.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca. 12 minuter.
  7. Tag ut och låt bottnarna svalna helt.

Marängsmörkräm

  1. Smält chokladen och låt den svalna.
  2. Vispa upp äggvita och strösocker i en värmetålig bunke över ett vattenbad.
  3. Vispa hela tiden tills marängen blivit fluffig och nått en temperatur om 60-65°c.
  4. Tag av från värmen och fortsätt sedan vispa tills marängen svalnat helt, gärna i din assistent.
  5. När marängen svalnar så tillsätter du smöret i små bitar, lite i taget.
  6. Vispa hela tiden tills du fått en fluffig marängsmörkräm.
  7. Tillsätt både lakritspulvret och sirapen.
  8. Rör sedan ner den smälta, avsvalnade chokladen och rör ihop tills allt blandats väl.
  9. Ställ in bunken med smörkrämen i kylskåpet ca 30 min så att dmörkrämen får stelna lite.

Montering

  1. Smält chokladen till toppingen och ställ åt sidan så att den får svalna.
  2. Bred ut smörkrämen på bottnarna, forma dem toppigt med hjälp av en spatel.
  3. Ställ sedan in i frysen i ca. 10-15 minuter.
  4. Doppa eller pensla sedan de kalla biskvierna i chokladen.
  5. Strössla granulatet snabbt på chokladen innan den stelnar pga dom kalla biskvierna.
  6. Låt sedan biskvierna stelna i kylskåpet en stund.