Saltlakritscheesecake

26.05.2019

Jag bakade precis lite saltlakritssneddar och fick över en hel del saltlakritsflarn, så jag funderade lite över vad jag skulle kunna använda dom till... För ett par veckor sedan köpte jag hem en riktigt cool silikonform så nu tänkte jag att jag jag skulle slå två flugor i en smäll.

Resultatet blev en mycket god cheesecake med smak av saltlakrits.

Omdöme: Den här klarar alla av att göra. Det enda man behöver tänka på är att gör du precis som jag och gör cheesecaken i en silikonform, så får man ha i glassblandningen först i formen och sedan strö kaksmulorna ovanpå.

Svårhetsgrad: 1 / 5

Ingredienser:

3 st ägg
1.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g färskost
3 dl vispgrädde
10 st digestivekex
0,5 - 1 dl saltlakritsflarn (beroende på hur mycket lakritssmak du vill ha)

Gör såhär:

  1. Vispa äggulor och socker ljust och pösigt i en bunke.

  2. Tillsätt osten och rör till du fått en jämn smet.

  3. Ta fram en till bunke och vispa äggvitor till skum.

  4. Ta fram en tredje bunke och vispa grädden så att den blir ganska fast.
  5. Vänd först försiktigt ner grädden i äggulesmeten.

  6. Vänd sedan ner äggvitorna.

  7. Tillsätt lakritsflarnen och rör runt försiktigt. Jobba snabbt och rör inte mer än nödvändigt för flarnen har en förmåga att smälta snabbt.
  8. Krossa kexen och lägg i botten på en form med löstagbar kant.

  9. Häll ostsmeten över.

  10. Ställ formen i frysen i minst 4 timmar.

  11. Ta fram cheesecaken ca 10-15 min innan servering så att den får bli lite mjuk.