Semelrutor

04.03.2019

Jag provade det här receptet när jag var uppe i fjällen med mina skidkompisar och det blev succe. Ett riktigt snabbt sätt att baka många semlor på kort tid.

Omdöme: Enkelt och gott

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser

Bullen:
75 g smör

2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,75 dl strösocker
1 tsk kardemumma, stött eller mald
1 krm salt
7,5 dl vetemjöl, (450 g)

Fyllning:
300 g mandelmassa
1 dl mjölk
6 dl vispgrädde

Florsocker

Gör så här:

Bullen: 

  1. Smält smöret.
  2. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 grader.
  3. Smula ner jästen i en bunke och rör tills jästen löst sig.
  4. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
  5. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 5 min i köksassistent eller 10 min för hand.
  6. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  7. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 35 cm och knappt 2 cm tjock.
  8. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
  10. Sätt ugnen på 200°.
  11. Grädda mitt i ugnen 15-20 min tills brödet har blivit gyllenbrunt.
  12. Låt kallna.
  13. Skär av ett tunt lock på hela jättesemlan.

Montering:

  1. Gröp ut det mesta av innanmätet och riv sönder det grovt.
  2. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och blanda med det utgröpta innanmätet i en bunke.
  3. Rör ner mjölken och arbeta ihop till en tjock massa.
  4. Bred ut fyllningen i den urgröpta jättesemlan.
  5. Vispa grädden fluffig, men inte för hård, och bred den över fyllningen i semlan.
  6. Lägg tillbaka locket och skär eventuellt bort kanterna.
  7. Skär semlan i rutor med en vass kniv.
  8. Pudra över florsocker och servera.