Semelrutor
Jag provade det här receptet när jag var uppe i fjällen med mina skidkompisar och det blev succe. Ett riktigt snabbt sätt att baka många semlor på kort tid.
Omdöme: Enkelt och gott
Svårhetsgrad: 2 / 5
Ingredienser
Bullen:75 g smör
2,5 dl
mjölk
25 g
jäst
0,75 dl
strösocker
1 tsk
kardemumma, stött eller mald
1 krm
salt
7,5 dl
vetemjöl, (450 g)
Fyllning:
300 g
mandelmassa
1 dl
mjölk
6 dl
vispgrädde
Florsocker
Gör så här:
Bullen:
- Smält smöret.
- Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl, spara
lite till utbakningen.
- Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 5 min i
köksassistent eller 10 min för hand.
- Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
- Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 35 cm och knappt 2 cm
tjock.
- Lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa övertäckt ca 40
min.
- Sätt ugnen på 200°.
- Grädda mitt i ugnen 15-20 min tills brödet har blivit gyllenbrunt.
- Låt kallna.
- Skär av ett tunt lock på hela jättesemlan.
Montering:
- Gröp ut det mesta av
innanmätet och riv sönder det grovt.
- Riv mandelmassan grovt på ett
rivjärn och blanda med det utgröpta innanmätet i en bunke.
- Rör ner
mjölken och arbeta ihop till en tjock massa.
- Bred ut fyllningen i den urgröpta jättesemlan.
- Vispa grädden fluffig, men inte för hård, och bred den över fyllningen i
semlan.
- Lägg tillbaka locket och skär eventuellt bort kanterna.
- Skär
semlan i rutor med en vass kniv.
- Pudra över florsocker och servera.