Semmelgelato

09.07.2024

Här har ni en gelatotolkning av en semla... mandel, kardemumma och grädde. Det låter kanske lite knasigt med det var ruskigt gott.

Receptet är hämtat från boken Gelato av Hanna & Angelo Scarfò. En bok som jag verkligen kan rekommendera för dig som vill börja att göra egen gelato.

Jag använder mig av en Wilfa ICM1S-250 glassmaskin

Omdöme: Väldigt enkelt att göra, men håll koll på temperaturer och låt "smeten" stå över natten.

Svårhetsgrad: 1 / 5

Ingredienser

593 g Standardmjölk
53 g Vispgrädde
91 g Mandelpasta (ca 130 g sötmandel) (se nedan)
96 g äggula
140 g rårörsocker
27 g Vitsirap eller Kokossirap
ca 40 st Kardemummakärnor
1 1/2 krm Salt
1 1/2 st Gelatinblad


Gör så här:

  1. Börja med mandelpastan. 
  2. Sätt ugnen på 150 grader
  3. Skålla och skala mandeln.
  4. Sprid ut på en ugnsplåt och rosta mandlarna i ca 15 min.
  5. Ta ut och låt svalna innan du mixar dom till en slät smet.
    Mandlarna kommer att mixas till ett fint "mjöl" innan dom börjar att släppa ifrån sig olja som sedan binder ihop dom till en fin mandelpasta. Så låt mixern/matberedaren köra på tills det att du fått en fin massa.
  6. Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten. Låt det ligga i vattnet ca 10 min.
  7. Stöt kardemumman tillsammans med ca 5 gram av sockret.
  8. Koka upp mjölk, grädde, sirap, salt och kardemumma i en tjockbottnad kastrull.
  9. Ta av kastrullen från värmen.
  10. Vispa ihop äggulorna och sockret till en ljus och luftig smet med en ballongvisp.
  11. Tillsätt lite av mjölken i äggblandningen under omrörning. Detta gör du för att försiktigt temperera äggen och förbereda dom för att dom inte ska koagulera och bli till en äggstanning. Äggulan koagulerar vid ca 65-70 grader så var försiktig i början med värmen.
  12. När allt blandat sig och du har en fin smet så häller du över det i kastrullen under omrörning.
  13. Värm upp allt till 85 grader under ständig omrörning.
  14. Ta av från plattan och sila blandningen ner i en bunke.
  15. Tillsätt gelatinet och sedan mandelpastan och mixa till en slät smet..
  16. Mixa med stavmixer i ca 1 min.
  17. Ställ ner bunken i ett isbad för att kyla ner det snabbt till ca 30 grader.
  18. Täck med plast och ställ in det i kylskåpet och låt den mogna över natten (ca 12 timmar). Minst 6 timmar men max 18 timmar.
  19. Mixa smeten och häll över den i glassmaskinen och frys den till önskad konsistens.