Smörfrallor

25.03.2018

Smörfralla är en kalljäst fralla som man kavlar in smöret i under bakningen. Då blir dom lite extra frasiga och härliga.

Har du smakat på en smörfralla? Det hade inte jag gjort för några veckor sedan, men när dom dök upp i matbutiken så var jag ju bara tvungen att testa. Nu har jag svårt att sluta äta dom. För jäklar vad gott det är!!!

Omdöme: Dom är inte så svåra att baka, men dom tar lång tid. Så förbered och gör i ordning degen på kvällen innan. Så bakar du av dom och får ljuvliga frallor till frukosten.

Svårhetsgrad: 2/ 5

Det här behöver du:

25 g jäst
5 dl mjölk 3%
50 g honung
75 g rapsolja
2,5 tsk salt
850 g Siktat dinkel eller vetemjöl
1 ägg

150 g rumstempererat smör

Till pensling
1 ägg
Vallmofrön


Gör så här:

Kvällen innan:

  1. Kavla ut det kylskåpskalla smöret till en rektangel ca 40 x 20 cm. Lättast är att kavla ut det tunt mellan två bakplåtspapper.
  2. Lägg sedan in smöret i kylskåpet igen.
  3. Lös upp jästen i mjölken i en stor bunke.
  4. Tillsätt alla ingredienser förutom smöret. Börja med att hälla i hälften av mjölet, knåda till en deg och sen resten av mjölet.
  5. Knåda degen i en assistent tills den är jämn och smidig. Ca 8 min.
  6. Låt degen jäsa på ett bakbord under en kökshandduk i 45 min.
  7. Kavla ut degen till en rektangel ca 40 x 20 cm.
  8. Ta fram smörplattan och lägg den ovanpå degen. Spar minst 2 cm på kanterna för att smöret inte skall flyta ut när du kavlar ut den.
  9. Vik degen på mitten och kavla ut till samma storlek.
  10. Gör ett treslag (vik in från kortsidan 2/3 och vik över den resterande biten).
  11. Kavla ut degen till 40 x 20 igen.
  12. Gör ytterligare ett treslag, och kavla ut degen till 40 x 20 igen.
  13. Skär degen i två längder och dela varje längd till ca 4 cm breda bitar. Vill du ha lite mindre frallor kan du kavla degen till en lite bredare rektangel och skära degen till tre längder och skära ca 4 cm breda bitar. Om du väljer att göra mindre frallor bör du korta av gräddningstiden med ett par minuter.
  14. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper täck över med en handduk och plasta. Handduken skall förhindra att plasten fastnar i bröden. Låt stå i kylen över natten.
På morgonen:
  1. Värm ugnen till 240-250°C. Ta fram bröden ca 30 min innan du skall grädda dem.
  2. Lättvispa ägget med en nypa salt och en skvätt vatten.
  3. Pensla bröden och strö på vallmofrön (jag hade inte vallmofrön hemma så jag strödde nymortlad kardemumma över istället, och det blev också väldigt gott).
  4. Grädda i mitten av ugnen i 13 minuter eller tills de fått fin färg och är 96 grader inuti.
  5. Låt svalna lite och servera t.ex. med smör, ost och gurka!