Smörfrallor
25.03.2018
Smörfralla är en kalljäst fralla som man kavlar in smöret i under bakningen. Då blir dom lite extra frasiga och härliga.
Har du smakat på en smörfralla? Det hade inte jag gjort för några veckor sedan, men när dom dök upp i matbutiken så var jag ju bara tvungen att testa. Nu har jag svårt att sluta äta dom. För jäklar vad gott det är!!!
Omdöme: Dom är inte så svåra att baka, men dom tar lång tid. Så förbered och gör i ordning degen på kvällen innan. Så bakar du av dom och får ljuvliga frallor till frukosten.
Svårhetsgrad: 2/ 5
Det här behöver du:
25 g jäst
5 dl mjölk 3%
50 g honung
75 g rapsolja
2,5 tsk salt
850 g Siktat dinkel eller vetemjöl
1 ägg
150 g rumstempererat smör
Till pensling
1 ägg
Vallmofrön
Gör så här:
Kvällen innan:
- Kavla ut det kylskåpskalla smöret till en rektangel ca 40 x 20 cm. Lättast är att kavla ut det tunt mellan två bakplåtspapper.
- Lägg sedan in smöret i kylskåpet igen.
- Lös upp jästen i mjölken i en stor bunke.
- Tillsätt alla ingredienser förutom smöret. Börja med att hälla i hälften av mjölet, knåda till en deg och sen resten av mjölet.
- Knåda degen i en assistent tills den är jämn och smidig. Ca 8 min.
- Låt degen jäsa på ett bakbord under en kökshandduk i 45 min.
- Kavla ut degen till en rektangel ca 40 x 20 cm.
- Ta fram smörplattan och lägg den ovanpå degen. Spar minst 2 cm på kanterna för att smöret inte skall
flyta ut när du kavlar ut den.
- Vik degen på mitten och kavla ut till samma storlek.
- Gör ett treslag (vik in från kortsidan 2/3 och vik över den resterande biten).
- Kavla ut degen till 40 x 20 igen.
- Gör ytterligare ett treslag, och kavla ut degen till 40 x 20 igen.
- Skär degen i två längder och dela varje längd till ca 4 cm breda bitar. Vill du ha lite mindre frallor kan du kavla degen till en lite bredare rektangel och skära degen till tre längder och skära ca 4 cm breda bitar. Om du väljer att göra mindre frallor bör du korta av gräddningstiden med ett par minuter.
- Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper täck över med en handduk och plasta. Handduken skall förhindra att plasten fastnar i bröden. Låt stå i kylen över natten.
- Värm ugnen till 240-250°C. Ta fram bröden ca 30 min innan du skall grädda dem.
- Lättvispa ägget med en nypa salt och en skvätt vatten.
- Pensla bröden
och strö på vallmofrön (jag hade inte vallmofrön hemma så jag strödde nymortlad kardemumma över istället, och det blev också väldigt gott).
- Grädda i mitten av ugnen i 13 minuter eller tills de fått fin färg och är 96 grader inuti.
- Låt svalna lite och servera t.ex. med smör, ost och gurka!