Smulbulle med jordgubb och rabarber

14.07.2018

Efter ett besök hos MR Cake där jag åt en helt underbar bulle, så var jag bara tvungen att kopiera konceptet och skapa min egen variant av deras mästerverk.

Omdöme: Dom här bullarna är ganska enkla att baka, men eftersom det är tre jäsningar så tar dom ganska lång tid att baka, men det är dom väl värda!

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser:

Fördeg:
375 g vetemjöl
25 g socker
50 g jäst
250 g mjölk

Deg:
55 g socker
10 g salt
80 g äggula (ca 4 st)
500 g vetemjöl
125 g smör
200 g mjölk (röd)
2 msk Kardemumma, mald

Fyllning 1
200 g smör, rumsvarmt
2 dl farinsocker
2 tsk vaniljpulver
3 msk kanel, mald

Fyllning 2
250 g Jordgubbar
250 g Rabarber
500 g strösocker
350 g vatten
2 st vaniljstänger

Smul
150 g smör
150 g råsocker
175 g vetemjöl

Gör så här:

Jordgubbsfyllning (bör göras dagen innan så att smaken hinner sätta sig)

  1. Koka upp alla ingredienserna utom rabaraber och jordgubbar.
  2. Lägg i det sista och häll över i en bunke.
  3. Täck bunken med plastfolie och låt den svalna i rumstemperatur.
  4. Ställ in bunken i kylskåpet och låt den vila till nästa dag.

Smul:

  1. Nyp ihop kallt smör, råsocker och vetemjöl till ett smul.
  2. Ställ in det i kylen till det är dags att använda.


Fördeg:

  1. Lös upp jästen i den kalla mjölken
  2. Tillsätt mjöl och socker
  3. Arbeta ihop degen i en köksmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
  4. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30-45 minuter.

Deg:

  1. Tillsätt socker, salt, ägg, mjöl, kardemumma och mjölk och arbetade degen i ca 5 minuter på låg hastighet.
  2. Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar, och öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. (När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna).
  3. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30 minuter.

Bakning

  1. Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred
  2. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och bre den på hela degen.
  3. Rulla ihop degen till en rulle och skär den i ca 30 mm stora skivor.
  4. Lägg bullarna i bullformar på en bakplåt och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 50 min.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  6. Tryck försiktigt med tummen så att du får en liten grop i mitten på bullen och lägg en klick av jordgubbs- och rabarberfyllningen i mitten.
  7. Lägg lite smul ovanpå fyllningen.
  8. Grädda bullarna på 230°C i ca 8 min.
  9. Pensla de varma bullarna med smällt smör och strö nymalen kardemumma över dom.