Smulbulle med limemarinerade jordgubbar

13.07.2021

Tänkt dig en vaniljbulle som är fylld med vaniljkräm och jordgubbar... låter inte helt fel enligt mig iaf.
Och jag kan lova dig att dom är en riktig fröjd att äta, jag tror nästan att det inte kan bli godare än såhär!

För att få det här utseendet så har jag gräddat dom i mina "utstickare" (höga metallringar). Det var så jag fick dom att bli höga och platta.

Omdöme: Underbara bullar men med många fyllningar. Vaniljkrämen och jordgubbarna blir bäst om du gör dagen innan så att dom får sätta sig och att limen hinner ge smak åt jordgubbarna.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser:

Fördeg:

50 g jäst
250 g mjölk
375 g vetemjöl
25 g socker

Deg:
200 g mjölk (röd)
55 g socker
80 g äggula (ca 4 st)
500 g vetemjöl
10 g salt
125 g smör
1 msk kardemumma

Vaniljfyllning till bullarna
350 g osaltat smör
150 g strösocker (1,75 dl)
150 g florsocker (2,5 dl)
50 g vaniljsocker (1 dl)

Vaniljkräm
90 g (ca 4 st) äggula
130 g strösocker
130 g majsstärkelse
4 dl mjölk
30 g smör
2 tsk vaniljpasta

Limemarinerade jordgubbar
1 liter jordgubbar
2-3 st limefrukter

Havresmul
150 g kylskåpskallt smör
60 g havregryn
105 g strösocker
180 g vetemjöl
3 krm vaniljpulver

Gör så här:

Vaniljkräm: (gör gärna den dagen innan eller iaf några timmar innan)

  1. Rör ihop äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke.
  2. Koka upp mjölken och vaniljpastan.
  3. Häll den i äggblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
  4. Värm på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknar.
  5. Tag från plattan och tillsätt smör.
  6. Häll över i en bunke och lägg över plastfolie och ställ i kylen några timmar tills det svalnat och satt sig.
  7. Innan du ska fylla bullarna är det lättast att fylla upp en spritspåse med vaniljkrämen.

Marinerade jordgubbar: (gör gärna den dagen innan eller iaf några timmar innan)

  1. Skölj jordgubbarna och skär dom i bitar
  2. Lägg jordgubbarna i en bunke och riv limezest från 1-2 limefrukter över dom.
  3. Pressa ur saften från samtliga limefrukter över jordgubbarna.
  4. Ställ in bunken i kylskåpet över natten så att jordgubbarna hinner få smaken av lime.

Havresmul:

  1. Knip ihop alla ingredienserna med fingrarna till ett smul.

Vaniljfyllning:

  1. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen, jag gjorde den snabbt i en matberedare.

Fördeg:

  1. Lös upp jästen i den kalla mjölken
  2. Tillsätt mjöl och socker
  3. Arbeta ihop degen i en köksmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
  4. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30-45 minuter.

Deg:

  1. Tillsätt socker, salt, ägg, mjöl, kardemumma och mjölk och arbetade degen i 5 minuter på låg hastighet.
  2. Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar, och öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. (När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna).
  3. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30 minuter.

Bakning

  1. Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred
  2. Bred ut häften av vaniljfyllningen över hela degen.
  3. Rulla ihop degen till en rulle och skär ner den i lagom tjocka bullar, försök att dra under änden av bullen under bullen innan du lägger den på plåten. Då kommer inte bullen att öppna sig ner den jäser.
  4. Kavla ut den andra hälften av degen och repetera steg 2 & 3.
  5. Sätt bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 50 min.
  6. Tryck ner spritspåsen i mitten av bullarna och fyll upp dom med ca 2 msk vaniljkräm.
  7. Tryck ner några jordgubbar i vaniljkrämen.
  8. Strö över lite havresmul.
  9. Grädda bullarna på 210°C varmluftsugn i ca 9-10 min.