Smulbulle med päron och ingefära

14.07.2018

Den här bullen har jag funderat på att göra ett tag, så nu när jag provade att baka smulbullar så var den här given att testas. Den blir verkligen en riktigt frisk och god bulle, med en underbar fyllning.

Omdöme: En väldigt god och kladdig bulle, dock så ska jag nog riva lite färsk ingefära i fyllningen strax innan gräddningen nästa gång för jag vill nog ha lite mer smak av ingefäran.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser:

Fördeg:
375 g vetemjöl
25 g socker
50 g jäst
250 g mjölk

Deg:
55 g socker
10 g salt
80 g äggula (ca 4 st)
500 g vetemjöl
125 g smör
200 g mjölk (röd)
2 msk Kardemumma, mald

Fyllning 1
200 g smör, rumsvarmt
2 dl farinsocker
2 tsk vaniljpulver
3 msk kanel, mald

Fyllning 2
500 g Päron
1 msk riven färsk ingefära
500 g strösocker
350 g vatten
2 st vaniljstänger

Smul
150 g smör
150 g råsocker
175 g vetemjöl

Gör så här:

Päronfyllning (bör göras dagen innan så att smaken hinner sätta sig)

  1. Koka upp alla ingredienserna utom päronen och ingefäran.
  2. Lägg i det sista och häll över i en bunke.
  3. Täck bunken med plastfolie och låt den svalna i rumstemperatur.
  4. Ställ in bunken i kylskåpet och låt den vila till nästa dag.

Smul:

  1. Nyp ihop kallt smör, råsocker och vetemjöl till ett smul.
  2. Ställ in det i kylen till det är dags att använda.

Fördeg:

  1. Lös upp jästen i den kalla mjölken
  2. Tillsätt mjöl och socker
  3. Arbeta ihop degen i en köksmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
  4. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30-45 minuter.

Deg:

  1. Tillsätt socker, salt, ägg, mjöl, kardemumma och mjölk och arbetade degen i ca 5 minuter på låg hastighet.
  2. Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar, och öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. (När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna).
  3. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30 minuter.

Bakning

  1. Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred
  2. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och bre den på hela degen.
  3. Rulla ihop degen till en rulle och skär den i ca 30 mm stora skivor.
  4. Lägg bullarna i bullformar på en bakplåt och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 50 min.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  6. Tryck försiktigt med tummen så att du får en liten grop i mitten på bullen och lägg en klick av päronfyllningen i mitten. Om du precis som jag vill ha lite extra smak av ingefäran så kan du riva lite färsk ingefära i fyllningen.
  7. Lägg lite smul ovanpå fyllningen.
  8. Grädda bullarna på 230°C i ca 8 min.
  9. Pensla de varma bullarna med smällt smör och strö nymalen kardemumma över dom.