Smulbulle med pocherad rabarber
Vad händer när man mixar två underbara bakverk...??? Man får ett ännu bättre bakverk. Jag hittade lite olika recept och satte ihop dom med mitt favoritrecept på bullar. Sen gör jag dom i mina "utstickare" (höga metallringar). Det var så jag fick dom att bli höga och platta.
Omdöme: Underbara bullar men med många fyllningar. Vaniljkrämen och rabarberna blir bäst om du gör dagen innan så att dom får sätta sig.
Svårhetsgrad: 2 / 5
Ingredienser:
Fördeg:50 g jäst
250 g mjölk
375 g vetemjöl
25 g socker
Deg:
200 g mjölk (röd)
55 g socker
80 g äggula (ca 4 st)
500 g vetemjöl
10 g salt
125 g smör
1 msk kardemumma
Vaniljfyllning till bullarna
350 g osaltat smör
150 g strösocker (1,75 dl)
150 g florsocker (2,5 dl)
50 g vaniljsocker (1 dl)
Vaniljkräm
90 g (ca 4 st) äggula
130 g strösocker
130 g majsstärkelse
4 dl mjölk
30 g smör
2 tsk vaniljpasta
Pocherad rabarber
8 stjälkar rabarber (ca 200 g skalad)
2 tsk vaniljpasta
2 dl rörsocker
1 dl vatten
1 dl flädersaft (går även att byta mot vitt vin om du vill)
Havresmul
150 g kylskåpskallt smör
60 g havregryn
105 g strösocker
180 g vetemjöl
3 krm vaniljpulver
Gör så här:
Vaniljkräm: (gör gärna den dagen innan eller iaf några timmar innan)
- Rör ihop äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke.
- Koka upp mjölken och vaniljpastan.
- Häll den i äggblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
- Värm på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknar.
- Tag från plattan och tillsätt smör.
- Häll över i en bunke och lägg över plastfolie och ställ i kylen några timmar tills det svalnat och satt sig.
- Innan du ska fylla bullarna är det lättast att fylla upp en spritspåse med vaniljkrämen.
Pocherad rabarber: (gör gärna den dagen innan eller iaf några timmar innan)
- Skala och skiva rabarbern i bitar om ca 2-3 cm.
- Koka upp resterande ingredienser tillsammans med skalet, låt sjuda på låg värme i ca 5 minuter.
- Tärna och lägg i rabarberbitarna i en skål, sila över lagen och låt vila i den tills de har mjuknat.
Havresmul:
- Knip ihop alla ingredienserna med fingrarna till ett smul.
Vaniljfyllning:
- Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen, jag gjorde den snabbt i en matberedare.
Fördeg:
- Lös upp jästen i den kalla mjölken
- Tillsätt mjöl och socker
- Arbeta ihop degen i en köksmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
- Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30-45 minuter.
Deg:
- Tillsätt socker, salt, ägg, mjöl, kardemumma och mjölk och arbetade degen i 5 minuter på låg hastighet.
- Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar, och öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. (När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna).
- Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30 minuter.
Bakning
- Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred
- Bred ut häften av vaniljfyllningen över hela degen.
- Rulla
ihop degen till en rulle och skär ner den i lagom tjocka bullar, försök
att dra under änden av bullen under bullen innan du lägger den på
plåten. Då kommer inte bullen att öppna sig ner den jäser.
- Kavla ut den andra hälften av degen och repetera steg 2 & 3.
- Sätt bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 50 min.
- Tryck ner spritspåsen i mitten av bullarna och fyll upp dom med ca 2 msk vaniljkräm.
- Tryck ner några rabarberstjälkar i vaniljkrämen.
- Strö över lite havresmul.
- Grädda bullarna på 210°C varmluftsugn i ca 9-10 min.