Snickerstårta

10.08.2019

Min systers äldsta son gillade snickerskakan som jag bjöd på när jag fyllde år, så han önskade sig en likadan när han fyllde år. Jag gjorde om den till en tårta istället så att den passade bättre för ett kalas. Jag passade även på att göra den som en "anti gravity" tårta, dvs att den trotsar tyngdlagen.

Delar av tårtan kommer från Thea Malmegård som har en helt fantastisk tårtkurs på köket.se

Omdöme: Det blev ganska många steg för att få ihop tårtan, men det var den värd för den blev riktigt god. Den bör göras på två dagar.

Svårhetsgrad: 3 / 5

Ingredienser

Browniebotten
150 g smör
270 g strösocker
110 g (2 st) ägg
90 g (1 ½ dl) vetemjöl
3 g (1 krm) flingsalt
60 g (1 ½ dl) kakao
5 g (1 tsk) bakpulver
5 g (1 tsk) vaniljsocker

Jordnöttsfluff:
1 burk marshmallowfluff
1.5 dl chrunchy jordnötssmör

Smörkola
100 g (1 dl + 2 tsk) råsocker
225 g (2 ¼ dl) vispgrädde
1 g (1/2 krm) flingsalt
140 g (1 dl) ljus sirap
200 g smör

Färskostkräm med choklad
100 g smör, rumstempererat
100 g florsocker
200 g färskost
100 g smält mjölkchoklad

Chokladganache
300 gram choklad
2 dl vispgrädde
70 gram smör

Garnering
1 påse salta eller torrostade jordnötter
ca 10-12 pkt Kitkat
3 påsar med snickers bites (öppna den ena påsen försiktigt och behåll påsen)
2-3 st sugrör som går att böja

Gör så här:

Dag 1:
Browniebotten

  1. Förbered en springform (23 cm i diameter) med bakplåtspapper.
  2. Sätt ugnen på 160 grader.
  3. Smält smöret och låt svalna.
  4. Blanda avsvalnat smält smör med socker och hela ägg.
  5. Gå därefter i med alla torra ingredienser.
  6. Blanda tills alla ingredienser bildat en jämn smet.
  7. Häll i formen och grädda i mitten på ugnen i cirka 22-25 minuter.
  8. Låt svalna i formen och ställ sedan i kylen i minst 2 timmar.

Smörkola

  1. Koka råsocker, vispgrädde, salt och ljus sirap till 117 grader. Rör emellanåt med en träsked speciellt mot slutet. Det gör ingenting om kolan tar lite färg i botten det ger den bara mer karaktär.
  2. Paddla smörkolan tills den svalnar något i en köksassistent och tillsätt sedan smöret i omgångar.
  3. Lägg plastfilm direkt mot ytan.
  4. Låt stå och stelna över natten i rumstemperatur.
  5. Fyll sedan på spritspåse.

Färskostkräm med choklad

  1. Paddla upp rumstempererat smör i en köksassistent och tillsätt florsockret i omgångar.
  2. När allt florsocker är i byt ut paddeln mot en visp och vispa i färskosten.
  3. Avsluta med att hälla i smält mjölkchoklad.

Dag 2:

Börja med att göra chokladganachen och ställ den i kylskåpet 60-120 min.

Chokladganache

  1. Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull.
  2. Värm tills chokladen smält, rör då i smöret.

Ta fram formen med browniebotten.

Jordnötsfluff

  1. Rör ihop marshmallowfluff och jordnötssmör i en bunke.
  2. Värm mikron i cirka 20 sekunder på full effekt.

Montering

  1. Häll ut fluffet på den kalla kladdkakan och låt stelna i kylskåpet i cirka 20-30 minuter.
  2. Bred ut ett lager av smörkolan ovanpå fluffet.
  3. Bred ut färskostkrämen ovanpå kolan.
  4. Ställ in tårtan i kylen så att den får stelna.
  5. Ta ut tårtan ur formen och använd lite ganache för att fästa kitkat runt hela tårtan.
  6. Bred ut ganachen över färskosten och lägg snickers bites och jordnötter på toppen.
  7. Sätt ihop sugrören och klä ca hälften med ganache, resten sticker du ner i tårtan.
  8. Använd ganache för att festa snickers bites på sugrören upp till böjen på sugrören.
  9. När du fått dit alla bitarna så trär du en snickerspåse över den böjda delen av sugrören och sätter en liten tejpbit på insidan så att påsen håller sig på plats.