Snöbollar med kolagömma

24.03.2018

Jag fick över en massa julmustkola och tänkte att förra året så bakade jag in kolan i chokladbollar, och det blev väldigt gott. Så i år blev det en favorit i repris men den här gången gjorde jag dom som snöbollar istället.

Omdöme: Vanliga chokladbollar är superenkelt att göra, dom här är minst lika enkla. Koka bara kolan innan så att den hinner stelna lite. Den kokade kolan får gärna vara lite lösare än när man gör den för att göra kolor av den.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser:

200 g vit choklad 100 g smör, rumsvarmt
5 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl kokos
1 ½ dl florsocker
1-2 msk vatten

1 sats julmustkola (du kan även fylla med annan kola eller t ex Karamelliserad mjölk)

Garnering:
Kokos

Gör så här:

  1. Riv chokladen på ett rivjärn eller kör den i mixer.
  2. Tillsätt smör och havregryn och mixa smeten med en elvisp på ganska hög fart så att havregrynen slås sönder lite.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en lagom kladdig deg.
  4. Forma små klumpar av kola till små bollar.
  5. Klä in kolabollarna med chokladbollsmeten
  6. Rulla dem i kokos.
  7. Förvara dem i kylen.