Saftig sockerkaka

09.08.2019

En varm sockerkaka med lite vaniljglass och färska bär är ju helt galet gott en varm sommardag. Jag har fått en ny silikonform som ger såååå snygga kakor så jag var ju bara tvungen att baka en kaka i den. Jag använde även en del av den här kakan i mina robotdammsugare.

Omdöme: En kunna få ihop en sockerkaka är nog en av baskunskaperna i bakning, men det finns ju tusentals recept på dom, lite beroende på hur dom ska ätas. Det här receptet ger en saftig kaka och är kanske lite krångligare än dom vanligaste sockerkakorna, men det är den värd.

Svårhetsgrad: 2/ 5

Ingredienser

340 g smör rumstempererat
300 g socker
6 stora ägg
2,5 tsk bakpulver
1,5 tsk salt
360 g vetemjöl
2 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver
1,7 dl mellanmjölk


Vanljglasyr
70 gram socker
5 tsk vatten
en nypa salt
1 tsk vaniljpulver


Gör så här

  1. Sätt ugnen på 160 °C varmluft (175 °C vanlig ugn).
  2. Lägg bakplåtspapper i botten på en form och smörj sidorna. Har du en silikonform som jag så behöver du inte göra något innan. Den måste rymma ca 2 liter. Halvera annars receptet.
  3. Vispa smör och socker tills det blir vitt och fluffigt.
  4. Tillsätt bakpulver och salt.
  5. Dra ner blandaren till medelhastighet, blanda i de första tre äggen i smeten. OBS! Ta endast ett i taget och se till att det blandas i ordentligt innan du tillsätter nästa.
  6. Väg upp mjölet i en bunke.
  7. Blanda i 2 msk av mjölet och sedan det fjärde ägget.
  8. När det är blandat, häll i 2 msk till av mjölet och så det femte ägget.
  9. Sen 2 msk mjöl och till sist det sista ägget.
  10. Blanda vaniljen i mjölken och rör ner hälften i smeten.
  11. Tillsätt sedan hälften av mjölet som är kvar.
  12. Sedan tillsätter du den sista mjölken och till sist det sista mjölet.
  13. Häll smeten i formen.
  14. Baka i 40-45 minuter eller till en sticka kommer ut torr.
  15. Låt kakan stå i formen i minst 5-10 minuter innan du stjälper upp den.
  16. Passa på att garnerar den med vaniljglasyren innan den svalnat (jag missade tyvärr att fota den efter att jag hade ringlat glasyr över den...)

Vanljglasyr

  1. Lägg allt i en kastrull och koka upp.
  2. Rör ihop allt till en härlig smet.
  3. Ringla glasyren över kakan.