Stora tekakor
25.09.2024
Jag hittade det här receptet på nätet och testade att baka det. Dock insåg jag för sent att jag inte riktigt hade tillräckligt med ljussirap hemma... så jag bytte ut 1/4 dl sirap mot honung ist... Det gav en riktigt härlig ton på brödet!!!
Kalljäsningstips! Låt degen jäsa i kylskåpet över natten istället för i rumstemperatur. På morgonen kan du forma bröden direkt, låt dem jäsa i cirka 30 minuter på plåten innan du gräddar dem. Perfekt för att spara tid och ändå få nybakat bröd snabbt!
Omdöme: Enkelt och gott, men du behöver helst en maskin för att få ihop degen.
Svårhetsgrad: 2/ 5
![](https://ae96283b4d.clvaw-cdnwnd.com/1df8e5f58b54c0d0feb954b3a69d2377/200000586-3703a3703c/tekakor.jpeg?ph=ae96283b4d)
Stora tekakor (8 stycken)
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, rumsvarmt
1/2 dl ljus sirap
ca 1/4 dl honung
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
ca 7 dl rågsikt
Så här gör du:
- Smula jästen i en bunke och häll i mjölken.
- Rör om tills jästen har lösts upp.
- Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och vetemjöl lite i taget.
- Arbeta ihop till en smidig deg och knåda den i några minuter.
- Låt degen jäsa under en bakduk i cirka 1 timme.
- Dela degen i 8 delar.
- Kavla eller tryck ut varje del till en rundel, ungefär 18–19 cm i diameter.
- Strö över lite mjöl och nagga bröden med en gaffel.
- Låt dem jäsa under bakduk i 25 minuter. Sätt ugnen på 250°C.
- Grädda bröden i mitten av ugnen i 8–11 minuter.
- Låt svalna under en bakduk på ett galler.