Tiramisúbollar

24.03.2018

"Pigga upp mig" eller tiramisú som det heter på italienska. Dom här tryfflarna är fantastiskt goda även för mig som varken uppskattar kaffe eller vin. Jag hittade det här receptet in en bok av Lena Söderström med massor av roliga recept på julgodis. Receptet ger dig ca 6 stora tryfflar eller 12 små tryfflar.

Omdöme: Jag har bara provat det här receptet en gång tidigare och jag hade väldigt svårt att forma smeten till fina bollar och sedan rulla dom i den smälta chokladen. Så min lösning blev till slut att täcka dom med ett tunt och isolerande lager av mandelmassa. Innan jag doppade dom i chokladen.

Svårhetsgrad: 5 / 5

Det här behöver du:

8 st Savoiardikex
ca 3 msk espresso
3 msk Marsalavin
125 g Mascarpone
3 msk Vispgrädde
1 äggula
1 dl Strösocker

Garnering:
200g Mörk, vit eller ljuschoklad
Kakaopulver

Gör så här:

  1. Bryt kexen i bitar och lägg dom i en bunke.
  2. Häll över kaffet blandat med vinet.
  3. Låt stå ca 3 minuter och mosa sedan kexen med en gaffel.
  4. Lägg mascarpone i en bunke, tillsätt grädden och vispa krämigt.
  5. Blanda krämen med kexmassan.
  6. Vispa ihop socker och äggulan och vänd ner det i kexsmeten.
  7. Bred ut tyiramisúkrämen i en form ca 20 x 20 cm.
  8. Täck formen med plastfolie och ställ in i frysen i ca 1,5 - 2 timmar, eller tills massan kan formas till kulor.
  9. Doppa kulorna i smält choklad.
  10. Lägg kulorna på ett fat med bakplåtspapper och ställ in i frysen ca 20 min.
  11. Ta fram kulorna ca 20 min innan servering och pudra över dom med kakao