Tiramisukladdkaka

11.11.2024

Det här receptet har jag lånat från världens härligaste Fredrika "Freddan" Hartzell, som tävlade samtidigt som mig i Hela Sverige Bakar. Hon är verkligen en super härlig tjej med glimten i ögat och härlig personlighet!!! Om du inte reda följer henne på Instagram så rekommenderar jag starkt att du börjar med det.

Angående kakan: Jag dricker inte kaffe men kan verkligen uppskatta smaken av lite kaffe i bakverk. Så när Freddan la upp ett recept på en Tiramisukladdkaka så var jag ju bara tvungen att testa...
Blev den god? ... har påven en konstig hatt? ... spelar gifta kusiner banjo? 

Omdöme: Väldigt enkelt att göra, och mycket god kaka. Bäst resultat får du om du kör kakan första dagen och sedan låter den stå i kylskåpet över natten. Men om du har bråttom så kan du göra det på samma dag, men det är SUPER VIKTIGT att kakan hinner bli helt kall innan. Annrs kommer krämen att smälta av värmen från kakan.

Svårhetsgrad: 1,5 / 5

Ingredienser

Kaka
225 g smör
175 g mörk choklad
1 1/4 dl kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk espressopulver 
1/2 tsk salt
4 stora ägg
1 1/2 dl brunt farinsocker
2 1/4 dl strösocker
1 tsk vaniljpasta

"Om du vill ha lite starkare kaffesmak på kakan så kan
du ha i en extra tesked espessopulver."

Espressokräm
250 g mascarpone
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl florsocker
En nypa salt
1 tsk vaniljpasta
1 tsk espressopulver
2-3 tsk amaretto (valfritt)

+ kakao att pudra över kakan

Gör så här:

BROWNIE (dag 1)
  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smält smöret i kastrull på medelhög värme och hacka chokladen i små bitar. 

  3. Ta bort smöret från plattan när det smält och tillsätt chokladen. Rör om så att chokladen smälter och ställ åt sidan.

  4. Blanda kakao, vetemjöl, espressopulver & salt i en bunke och ställ åt sidan.

  5. Vispa ägg, farinsocker, strösocker & vaniljpasta i ett par minuter i en annan bunke.

  6. Tillsätt smör - och chokladblandningen i äggblandningen och blanda om. 

  7. Avsluta med att tillsätta mjölblandningen och rör om tills det precis går ihop till en smet.

  8. Grädda i ca 20-25 min i valfri form med bakplåtspapper i botten och på kanter (kvadratisk, rektangulär eller rund). Kakan ska vara lite dallrig i mitten men med fasta kanter när den är klar.

  9. Låt kakan svalna helt i kylskåpet innan du gör kaffekrämen!

ESPRESSOKRÄM (dag 2)
  1. Vispa mascarpone & grädde i ca 1 min.

  2. Tillsätt resterande ingredienser och vispa ett par minuter till. Krämen ska vara tillräckligt fast och stabil så att den inte rinner över kanten på brownien.

  3. Bred ut krämen på brownien och jämna till kanterna.

  4. Pudra över rikligt med kakao. 

  5. Ät och njut!!!