Tiramisumunkar

05.07.2022

För den som känner mig, så kan det kanske låta lite konstigt att jag bakat munkar med kaffe i... eftersom jag inte dricker kaffe. Men efter en resa till Rom så blev jag nästan besatt av Tiramisuglass, så därför har jag flera ggr funderat på hur jag ska få in smakerna i div bakverk.

Så här kommer en munk med vuxensmaker!!!

Omdöme: Har du tillgång till fritös så blir det genast mycket lättare, detta eftersom det är viktigt att temperaturen på oljan håller rätt temperatur vid gräddningen.

Svårhetsgrad: 3 / 5

Det här behöver du:

Deg:
50 g jäst
3 dl mjölk
1 dl snabbkaffe
75 g osaltat smör (rumsvarmt)
1 dl strösocker 
2 tsk vaniljpasta
3 äggulor
ca 11-12 dl vetemjöl
2 krm salt

Fyllning:
400 g mascarpone
3 dl grädde
1,5 dl florsocker
4-5 msk amarettolikör
0,5 citron, skalet

Garnering
ca 1 dl kakao
ca 4 dl socker

Gör så här:

  1. Ta fram mjölk, smör och ägg en stund innan så att dom hinner bli rumsvarma.
  2. Smula jästen i bunken till din assistent. Använd gärna degkrok till receptet.
  3. Tillsätt mjölken och rör om tills all jäst löst upp sig i mjölken.
  4. Tillsätt snabbkaffet och låt det lösa upp sig i mjölken.
  5. Tillsätt sedan äggulor, socker, vaniljpasta och smör.
  6. När allt blandat ihop sig så tillsätter du hälften av mjölet och saltet.
  7. Tillsätt sedan resten av mjölet i omgångar och låt degen arbetas ordentligt i ca 10 minuter. Knådas degen för lite riskerar du att den kan spricka vid fritering,
  8. Kavla ut degen till ca 5 mm tjocklek och stansa ut cirklar i ca 6 - 8 cm storlek. Om du inte har en ordentlig utstickare, så kan du använda t ex ett glas eller en pepparkaksform.
  9. Lägg cirklarna på plåtar försedda med bakplåtspapper.
  10. Lägg handdukar över plåtarna och låt dom vila ca 2 timmar
  11. Under tiden gör du fyllningen:
  12. Vispa ihop allt utom likören med elvisp (ballongvispar) tills det att du fått en tjock och härlig smet.
  13. Dra ner farten på visparna och tillsätt likören i omgångar. Tänk på att munken kommer att mildra smaken av fyllningen så ha i lite mer än vad du tror.
  14. Ha i fyllningen i en spritspåse, som du försätt med en lång och smal tyll.
  15. Ställ in i kylskåpet.
  16. Hetta upp olja till friteringen till ca 175-180°C.
  17. Fritera dina munkar ca 2 min på varje sida, och tänk på att hantera dina munkar varsamt.
  18. Lägg munkarna på lite tidningspapper och lått oljan rina av dom lite.
  19. Rulla munkarna i socker och låt dom svalna på ett galler.
  20. När munkarna svalnat så gör du lämpligast ett litet hål i sidan på dom.
  21. Och sedan trycker du in tyllen i hålet och fyller dom med den härliga fyllningen.
  22. Avsluta gärna med att pudra lite kakao över dina munkar innan servering.