Tiramisúpraliner
24.03.2018
Efter att jag försökt föra dessa härligt vuxna tryfflarna på "rätt
sätt", men misslyckats... så fick det bli Tiramisúbollar av första
försöket. MEN SKAM DEN SOM GER SIG!
Så med en ny taktik så kan jag här med sänka svårighetsgraden betydligt och äntligen rekommendera alla att prova dom.
Omdöme: Det "nya receptet" tar lite längre tid men slutresultatet blir kanon
Svårhetsgrad: 2 / 5
Ingredienser
ca 40 praliner:
8 st Savoiardikex
ca 3 msk espresso
3 msk Marsalavin
125 g Mascarpone
3 msk Vispgrädde
1 äggula
1 dl Strösocker
Garnering:
200g Mörk, vit eller ljuschoklad
Kakaopulver
Silikonform
Jag använde en silikonform för trillingnöt, men självklart kan du använda en annan form.
Men jag rekommenderar starkt att använda silikonform!
Gör så här:
- Smält chokladen över ett vattenbad (eller i micro)
- Pensla insidan av silikonformen med ett lager av chokladen.
- Ställ in formen i kylen ca 10 min.
- Ta ut formen och pensla ett lager till med chokladen så att alla ev hål blir täppta.
- Ställ in formen i kylen igen.
- Bryt kexen i bitar och lägg dom i en bunke.
- Häll över kaffet blandat med vinet.
- Låt stå ca 3 minuter och mosa sedan kexen med en gaffel.
- Lägg mascarpone i en bunke, tillsätt grädden och vispa krämigt.
- Blanda krämen med kexmassan.
- Vispa ihop socker och äggulan och vänd ner det i kexsmeten.
- Ta ut silikonformen och fyll den med smeten
- Täck formen med plastfolie och ställ in i frysen i ca 1 timme, eller tills massan är så pass fast att du kan pensla botten av pralinen med choklad.
- Upprepa
1 - 5 och 12 - 13 till smeten är slut (ta gärna fram smeten en liten
stund innan du ska fylla pralinerna annars kan det vara lite svårt att
fylla formen)
- Ta fram pralinerna ca 20 min innan servering och pudra över dom med kakao