Semla

22.03.2018

En semla, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, i versionen med varm mjölk, även hetvägg, är en underbar bakelse av fluffigt vetebröd med fyllning av mandelmassa och grädde.

Omdöme: Dom här var väldigt enkla att baka och blev väldigt saftiga. Dock blir det vääääldigt många, så halvera måtten om du bara vill ha några stycken. Minisemlor ska väga ca 30-40 g och stora semlor ska väga ca 50-60 g.


Svårhetsgrad
: 3 / 5

Ingredienser ca 50-60 st minisemlor
Fördeg:

5 dl (500 g) Mjölk
60 g Jäst
8,25 dl (500 g) Vetemjöl

Deg:
200 g smör
2,2 dl (200 g) Socker
11 dl (700 g) Vetemjöl
2 msk Kardemumma
1 tsk salt
1 ägg

Semmelfyllning (vanlig semla):
400 g mandelmassa
1 dl vatten
1 dl florsocker
1 dl finriven mandel
1 tsk vaniljsocker
1 msk Kardemumma

1 l Grädde

Topping
Florsocker

Gör så här:

Fördeg:

  1. Smula ner jästen i rumsvarm mjölk och rör om till den löst upp sig.
  2. Tillsätt vetemjölet och rör om till du fått en fin gegga.
  3. Låt den stå i 30 min

Deg:

  1. Tillsätt rumsvarmt smör och socker.
  2. Tillsätt därefter resten av ingredienserna.
  3. Kör degen ca 6-8 minuter så att du får en jämn och fin deg.
  4. Ta upp degen och dela den i små bitar (Mini á 30 - 40 g, Stor á 50-60 g) och rulla dom sedan runda.
  5. Låt bullarna jäsa ca 50 min på bakplåtspappersklädda ugnsplåtar.
  6. Sätt ugnen på 200°C.
  7. Grädda bullarna i ca 6 minuter i mitten av ugnen.

Montering:

  1. Klipp eller skär av ett lock på semlan.
  2. Spritsa rikligt med semmelfyllning.
  3. Spritsa därefter på grädden med en krusig tyll.
  4. Lägg på locket och pudra med florsocker