Vaniljbulle
Jag ÄLSKAR vaniljbullar så jag var ju bara tvungen att slänga ihop en god vaniljkräm och fylla mina nya favoritbullar med en krämig och söt vaniljkräm.
Omdöme: Dom här bullarna var ganska enkla att baka och blev väldigt, väldigt saftiga. Dock blev degen enl grundreceptet ganska blöt så jag tillsatte ca 1 dl vetemjöl, för att få den mer så som jag vill ha den. Men det går säkert lika bra utan.
Gör gärna vaniljkrämen kvällen innan så att den hinner sätta sig.
Svårhetsgrad: 2 / 5
375 g vetemjöl
25 g socker
50 g jäst
250 g mjölk
Deg:
55 g socker
10 g salt
80 g äggula (ca 4 st)
500 g vetemjöl
125 g smör
200 g mjölk (röd)
2 msk Kardemumma, mald
Fyllning
200 g smör, rumsvarmt
2 dl farinsocker
2 tsk vaniljpulver
3 msk kanel, mald
Vaniljkräm
1 vaniljstång
250 g Rödmjölk
50 g Strösocker
3 st Äggulor (Ca 60g)
25 g Majsstärkelse
15 g Smör
Gör så här:
Vaniljkräm (Gör gärna dagen innan, eller minst 2 timmar innan)
- Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna.
- Koka upp mjölken tillsammans med den urskrapade och delade vaniljstången och 25g strösocker.
- Ta av kastrullen från plattan och täck den med plastfolie, ställ åt sidan och låt den vila i 20 minuter.
- Vispa ihop äggulor, majsstärkelse och 25g socker i en bunke.
- Ta ur vaniljstången ur mjölken och koka upp mjölken igen.
- Slå ned varma mjölken över äggblandningen, vispa ordentligt medan du tillsätter mjölken.
- Häll tillbaka allt i kastrullen igen och koka upp det under konstant vispning tills du får en tjock konsistens.
- Sila krämen genom en finmaskig sil i en skål, tillsätt smöret.
- Lägg krämen i en form och täck den med plastfolie.
- Ställ in formen i kylskåpet och låt den vila i minst 2 timmar.
Fördeg:
- Lös upp jästen i den kalla mjölken
- Tillsätt mjöl och socker
- Arbeta ihop degen i en köksmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
- Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30-45 minuter.
Deg:
- Tillsätt socker, salt, ägg, mjöl, kardemumma och mjölk och arbetade degen i ca 5 minuter på låg hastighet.
- Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar, och öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. (När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna).
- Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30 minuter.
Bakning
- Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred
- Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och bre den på hela degen.
- Rulla ihop degen till en rulle och skär den i ca 30 mm stora skivor.
- Lägg bullarna i bullformar på en bakplåt och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 50 min.
- Ta ut vaniljkrämen ur kylskåpet och vispa den lite så att den blir lite lösare.
- Fyll en spritspåse med vaniljkrämen och fyll mitten av bullarna med ca 2 msk vaniljkräm.
- Grädda bullarna på 230°C i ca 8 min.
- Pensla de varma bullarna med smällt smör och vänd dem i strösocker blandat med nymalen kardemumma.
Vill du hellre ha klassiska kanelbullar med pärlsocker så penslar du bullarna med ett vispat ägg, och strör över pärlsocker innan du gräddar dom i ugnen.