Vaniljbulle

20.05.2018

Jag ÄLSKAR vaniljbullar så jag var ju bara tvungen att slänga ihop en god vaniljkräm och fylla mina nya favoritbullar med en krämig och söt vaniljkräm.

Omdöme: Dom här bullarna var ganska enkla att baka och blev väldigt, väldigt saftiga. Dock blev degen enl grundreceptet ganska blöt så jag tillsatte ca 1 dl vetemjöl, för att få den mer så som jag vill ha den. Men det går säkert lika bra utan.

Gör gärna vaniljkrämen kvällen innan så att den hinner sätta sig.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser:Fördeg:
375 g vetemjöl
25 g socker
50 g jäst

250 g mjölk

Deg:
55 g socker
10 g salt
80 g äggula (ca 4 st)
500 g vetemjöl
125 g smör
200 g mjölk (röd)
2 msk Kardemumma, mald

Fyllning
200 g smör, rumsvarmt
2 dl farinsocker
2 tsk vaniljpulver
3 msk kanel, mald

Vaniljkräm
1 vaniljstång
250 g Rödmjölk
50 g Strösocker
3 st Äggulor (Ca 60g)
25 g Majsstärkelse
15 g Smör

Gör så här:

Vaniljkräm (Gör gärna dagen innan, eller minst 2 timmar innan)

  1. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna.
  2. Koka upp mjölken tillsammans med den urskrapade och delade vaniljstången och 25g strösocker.
  3. Ta av kastrullen från plattan och täck den med plastfolie, ställ åt sidan och låt den vila i 20 minuter.
  4. Vispa ihop äggulor, majsstärkelse och 25g socker i en bunke.
  5. Ta ur vaniljstången ur mjölken och koka upp mjölken igen.
  6. Slå ned varma mjölken över äggblandningen, vispa ordentligt medan du tillsätter mjölken.
  7. Häll tillbaka allt i kastrullen igen och koka upp det under konstant vispning tills du får en tjock konsistens.
  8. Sila krämen genom en finmaskig sil i en skål, tillsätt smöret.
  9. Lägg krämen i en form och täck den med plastfolie.
  10. Ställ in formen i kylskåpet och låt den vila i minst 2 timmar.

Fördeg:

  1. Lös upp jästen i den kalla mjölken
  2. Tillsätt mjöl och socker
  3. Arbeta ihop degen i en köksmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
  4. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30-45 minuter.

Deg:

  1. Tillsätt socker, salt, ägg, mjöl, kardemumma och mjölk och arbetade degen i ca 5 minuter på låg hastighet.
  2. Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar, och öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. (När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna).
  3. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30 minuter.

Bakning

  1. Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred
  2. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och bre den på hela degen.
  3. Rulla ihop degen till en rulle och skär den i ca 30 mm stora skivor.
  4. Lägg bullarna i bullformar på en bakplåt och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 50 min.
  5. Ta ut vaniljkrämen ur kylskåpet och vispa den lite så att den blir lite lösare.
  6. Fyll en spritspåse med vaniljkrämen och fyll mitten av bullarna med ca 2 msk vaniljkräm.
  7. Grädda bullarna på 230°C i ca 8 min.
  8. Pensla de varma bullarna med smällt smör och vänd dem i strösocker blandat med nymalen kardemumma.

Vill du hellre ha klassiska kanelbullar med pärlsocker så penslar du bullarna med ett vispat ägg, och strör över pärlsocker innan du gräddar dom i ugnen.