Vaniljsås

27.08.2018

Det var bröllop förra helgen och då hade jag lovat att fixa världens godaste Päronpaj, men för att ta det ett steg längre så kokade jag även egen vaniljsås (efter "Husguden" Roy Fares recept).
Dock gjorde jag det i sista sekund och när den varma såsen inte ville tjockna, blev jag lite lätt stressad, så jag tillsatte 1-2 msk majsstärkelse... Det skulle jag inte ha gjort för när den kallnade så blev den vääääldigt tjock. Så bli inte orolig om den inte blir så tjock i kastrullen, den kommer att sätta sig när den svalnar.

Omdöme: Egen vaniljsås är ett lyxigt tillbehör som verkligen tar pajen eller kakan till nästa nivå.

Svårhetsgrad: 1 / 5

Du behöver

90 g äggula (ca 5 st)
85 g strösocker (1 dl)
1 vaniljstång
300 g grädde (3 dl)
100 g mjölk (1 dl)

Gör så här

  1. Blanda äggulor, strösocker i en bunke.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna, koka upp stången och kärnorna med mjölken och grädden.
  3. Häll det sedan över äggulorna och blanda väl.
  4. Häll tillbaka till kastrullen och under låg värme rör du tills vaniljsåsen börjat tjockna.
  5. Ta bort från plattan och häll över det i en skål och låt svalna.