Vaxholmsbulle

17.06.2018

Jag har valt att kalla denna pekannötstoscabulle för Vaxholmsbulle eftersom det var där jag åt den första gången. Den var så god så redan dagen efter var jag tvungen att skapa min egna variant. Här är receptet på en sjukt god bulle, om jag får säga det själv!

Omdöme: Dom här bullarna är ganska enkla att baka, men eftersom det är tre jäsningar så tar dom ganska lång tid att baka, men det är dom värda!

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser:

Fördeg:
375 g vetemjöl
25 g socker
50 g jäst

250 g mjölk

Deg:
55 g socker
10 g salt
80 g äggula (ca 4 st)
500 g vetemjöl
125 g smör
200 g mjölk (röd)
2 msk Kardemumma, mald

Fyllning
200 g smör, rumsvarmt
2 dl farinsocker
2 tsk vaniljpulver
3 msk kanel, mald

Tosca

100 g Smör
100 g Grädde (1dl)
85 g Strösocker (1dl)
50 g Ljus sirap (4msk)
100 g Hackade pekannötter (2dl)

Gör så här:

Tosca

  1. Hacka pekannötterna till lagom stora bitar.
  2. Koka smör, grädde, strösocker och glykos på mellan värme i en kastrull tills den får en lätt gyllenbrun färg under konstant omröring så att det inte bränner i botten. 
  3. Ta av från värmen och lägg i dom hackade pekannötterna, låt svalna.

Fördeg:

  1. Lös upp jästen i den kalla mjölken
  2. Tillsätt mjöl och socker
  3. Arbeta ihop degen i en köksmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
  4. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30-45 minuter.

Deg:

  1. Tillsätt socker, salt, ägg, mjöl, kardemumma och mjölk och arbetade degen i ca 5 minuter på låg hastighet.
  2. Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar, och öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. (När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna).
  3. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30 minuter.

Bakning

  1. Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred
  2. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och bre den på hela degen.
  3. Rulla ihop degen till en rulle och skär den i ca 30 mm stora skivor.
  4. Lägg bullarna i bullformar på en bakplåt och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 50 min.
  5. Tryck försiktigt med tummen så att du får en liten grop i mitten på bullen och lägg en klick av toscan i mitten.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  7. Grädda bullarna på 230°C i ca 8 min.
  8. Pensla de varma bullarna med smällt smör och vänd dem i strösocker blandat med nymalen kardemumma.