Vegansemlor

15.10.2020

Eftersom jag numera jobbar med en vegan så kände jag att om jag ska bjuda företaget på fikabröd så är det inte mer än rätt att alla ska kunna äta något av det jag bakar. Så det blev Keylimekladdkaka, Morrotskaka och Vegansemlor. Själva vetebrödet blev över förväntan och hade jag inte vetat att det var veganskt så hade jag nog aldrig gissat det. Men sojagrädden får ni veganer ha helt i fred för JÄKLAR VAD SÖT DEN VAR!!!

Omdöme: Dom här bullarna var ganska enkla att baka riktigt saftiga.

Svårhetsgrad: 2 / 5


Ingredienser

Deg:
25 g jäst
3 dl havredryck 
1 dl strösocker
1 krm salt
125 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt

1 tsk malda eller stötta kardemummakärnor 
7-8 dl vetemjöl

Semmelfyllning (vanlig semla):
400 g mandelmassa
1 dl vatten
1 dl florsocker
1 dl finriven mandel
1 tsk vaniljsocker
1 msk Kardemumma

Grädden finns olika varianter (här finns 2 alternativ):
1 flaska Soyagrädde - Den köpte jag men är VÄLDIGT SÖT!
3 dl grädde från växtriket (t ex Alpro Airy Creamy) - Fanns inte i min butik... därför vet jag inte hur den är.

Topping
Florsocker

GÖR SÅ HÄR

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Tillsätt havredrycken och blanda tills jästen lösts upp.

  3. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, rums varmt margarin och vetemjöl, lite i taget.

  4. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i ca 10 minuter.

  5. Låt degen jäsa i bunke som du täckt med plastfolie, i ca 45 min.

  6. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar.
  7. Forma släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

  8. Låt dem jäsa under bakduk i ca 45 min.

  9. Sätt ugnen på 250 grader.

  10. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8-10 min.
  11. Låt dem svalna helt på ett galler, så att inte grädden smälter.

  12. Kör ihop alla ingredienserna till fyllningen i en matberedare (om den blir väldigt tjock kan du tillsätta en till två matskedar vatten).

  13. Fyll semmelfyllningen i en spritspåse.

Montering:

  1. Skär eller klipp av ett lock på varje bulle.

  2. Gröp ur lite inkråm ur bullarna.

  3. Spritsa först lite semmelfyllning och sedan mycket grädde.

  4. Lägg på locket och pudra över florsocker