Vindruvs- och vinbärspaj

17.06.2018

Just nu är jag helt inne på somriga dessertpajer och när jag snubblade över det här receptet, så var jag ju bara tvungen att prova. Det blev en härligt syrlig paj med både "vanligt" pajskal och smuldeg.

Omdöme: En god och somrig paj med lite otippade smaker.

Svårhetsgrad: 1 / 5

Ingredienser

Pajdeg
3 dl vetemjöl
2 msk socker
150 g smör
1 nypa salt
1-2 msk iskallt vatten

Fyllning
0,5 l röda vinbär rensade och sköljda
0,5 l vindruvor kärnfria
2 msk smör smält
1 msk citron pressad
0,5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Smuldeg
0,5 dl socker
1 dl vetemjöl
50 g smör
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk citronskal rivet

Gör så här:

  1. Blanda samman alla ingredienserna till pajdegen och knåda ihop till en deg. 
  2. Plasta degen och ställ den i kylskåpet för att vila i cirka 30 minuter.
  3. Krossa vindruvor och vinbär lätt och blanda samman med smält smör och citronsaft. 
  4. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna. Blanda samman till en smet.
  5. Tryck ut pajdegen i en pajform, fyll formen med fyllningen. 
  6. Grädda pajen i 200 grader i cirka 20 minuter.
  7. Blanda samman ingredienserna till smuldegen. 
  8. Ta ut pajen och strö över smuldegen. 
  9. Grädda pajen i ytterligare 20-25 minuter eller tills pajen fått fin färg. 
  10. Låt pajen svalna och servera den kall med lite lättvispad grädde och en kula vaniljglass.